CNV

CNV: Loonvraag van 1,25 procent voor 2005

Het CNV adviseert bonden, met inachtneming van sectorale verschillen, voor het cao-jaar 2005 een loonvraag vast te stellen van maximaal 1,25 procent. Dit komt overeen met de uiterste terughoudendheid die in het Sociaal Akkoord is afgesproken voor 2005. Daarnaast komt het CNV dit keer - anders dan andere jaren - niet met een uitgebreide arbeidsvoorwaardennota, maar wordt volstaan met een contourennotitie waarin de hoofdlijnen van het komende cao-jaar zijn opgenomen.

'De reden waarom wij voor een contourennotitie hebben gekozen, is dat op dit moment nog niet te overzien is hoe onderdelen van het overeengekomen Sociaal Akkoord kunnen worden omgezet in concrete cao-afspraken. Toch is de tijd nu wel rijp om de lijnen voor het komende cao-jaar uit te zetten', aldus CNV-voorzitter Doekle Terpstra tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur op maandag 15 november.

Los van de looneis, spreekt het CNV in de contourennotitie de wens uit dat komend cao-seizoen in iedere afspraken worden gemaakt over kinderopvang. Vanaf 1 januari 2005 is het immers nog belangrijker dat werkgevers en ouders meebetalen aan de opvang van hun kroost tot en met twaalf jaar. De werkgeversbijdrage dient volgens het CNV dan ook te worden ingevoerd bij bedrijven waar deze nog niet bestaat.

Daarnaast adviseert het CNV om in de komende cao-onderhandelingen de preventie van ziekteverzuim en reïntegratie van mensen met arbeidsbeperkingen centraal te stellen maar ook om de aandacht te vestigen op leeftijdsfase bewust personeelsbeleid. Nieuwe initiatieven moeten vertaald worden naar concrete cao-afspraken. Daarnaast kan slimmer werken leiden tot een vergroting van de arbeidsproductiviteit. 'De arbeidsparticipatie van ouderen is een groot goed, maar het moet voor werknemers wel mogelijk zijn om met plezier en in goede gezondheid te kunnen functioneren (...) Het is noodzakelijk om naast (reparatie van) oud beleid vooral ook ruimte te houden of te creëren voor nieuw beleid. Bij iedere cao-tafel zal daarom vooral een eigen agenda van de toekomst moeten worden vastgesteld', zo staat in de contourennotitie van het CNV.

De contourennotitie wordt komende weken besproken met de leden en zal definitief worden vastgesteld in het Algemeen Bestuur van 13 december.

Voor meer informatie
Frieda Tax, woordvoerder CNV, 030 - 291 37 09 / 06 - 51 72 30 74

15 nov 04 17:16