Nederlandse Politiebond


Veel vragen over gevolgen sociaal akkoord

Gepubliceerd: maandag 15 november 2004.

De afgelopen week zijn bij de NPB veel vragen binnengekomen naar aan-leiding van het sociaal akkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet Balkenende-II. In veel gevallen wordt de NPB gevraagd om duide- lijkheid te verschaffen over de gevolgen van het akkoord voor de pre-pensioenmogelijkheden van individuele leden. In de meeste gevallen kunnen we die duidelijkheid helaas nog niet geven op dit moment.

Eén ding is wel duidelijk: voor de werknemers die op 1 januari aanstaande 55 jaar zijn, blijven de huidige prepensioenmogelijkheden gehandhaafd. Dat betreft dan de moge- lijkheden op basis van de AFUP (polisvoorwaarden FLO), inclusief het gebruik van de Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR). Voor de goede orde: de TOR is feitelijk geen prepensioenregeling maar een verlofregeling. Een politieambtenaar die van deze regeling gebruikmaakt is officieel met nonactiviteitsverlof.

Onderhandelen met de minister Hoe zit het met de vooruitzichten van de collega's die op 1 januari aanstaande nog geen 55 jaar zijn? Daarover valt op dit moment nog niets met zekerheid te zeggen. De over- eengekomen onderdelen van het sociaal akkoord moeten per sector aan de onderhan- delingstafel worden uitgewerkt in ons geval dus met minister Remkes van Binnen- landse Zaken en Koninkrijksrelaties. Gezien de omvattendheid en de ingewikkeldheid van de materie zowel de bestaande regelingen voor politieambtenaren als het sociaal akkoord zijn nogal complex gaat het naar verwachting maanden duren voordat de precieze gevolgen scherp in beeld komen.

Het onderste uit de kan
Het spreekt vanzelf dat de NPB niet van plan is de huidige vooruitzichten van zijn leden zomaar bij het grof vuil te zetten. Met andere woorden: zoals u van ons gewend bent, zullen we tijdens deze onderhandelingen het onderste uit de kan proberen te halen. Wat daarbij mogelijk is, hangt af van zo veel factoren dat het weinig zinvol is op voorhand allerlei beloften te doen. Laten we eerst maar eens kijken wat we waar kunnen maken.

Plus- en minpunten sociaal akkoord Om misverstanden te voorkomen: het sociaal akkoord is een enorme verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke kabinetsplannen. Het is echter niet uit te sluiten dat het afgesproken beleid per saldo toch negatief zal uitpakken voor bepaalde groepen poli- tieambtenaren. Deze onzekerheid wordt door het NPB-bestuur ook uiteengezet in een begeleidende brief bij het FNV-referendumpakket dat de NPB-leden eind deze week ontvangen.

Er wordt aan gewerkt!
Uiteraard heeft de NPB er begrip voor dat veel leden rond de vijftig graag meer duide- lijkheid zouden willen hebben over (het behoud van) hun prepensioenmogelijkheden. Zo gauw we op dat gebied nadere informatie te bieden hebben, zullen we die dan ook aan de achterban doorspelen!

Vragen, suggesties, steunbetuigingen en hartenkreten blijven welkom! Laat ook de andere NPB-leden meelezen en plaats uw reactie op het NPB-Forum. Even op de NPB-website inloggen als NPB-lid, vervolgens klikken op de button FORUM en u kunt uw gang gaan.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 15 11 2004 NPB