Provincie Limburg

Start werkzaamheden provinciale weg Venlo-Nijmegen Rotonde aansluiting N271 en N291

De Provincie Limburg start maandag 15 november met de aanleg van een rotonde op de provinciale weg Venlo Nijmegen ter hoogte van het kruispunt met de provinciale weg Gennep Goch (N291), lokaal beter bekend als de Nijmeegseweg. Momenteel regelen verkeerslichten de doorstroming op dit kruispunt. De werkzaamheden zijn in mei 2005 klaar. De kosten bedragen ruim twee miljoen euro.

Het doel van dit project is het aanpassen van de inrichting van de weg waardoor functie, vorm en gebruik op elkaar afgestemd zijn. Daarnaast zegt het beleid van de Provincie dat de aansluiting van twee regionaal verbindende wegen altijd door middel van een rotonde gebeurt. Na de aanleg van de rijksweg A73-noord daalde de verkeersintensiteit op de vroegere hoofdverbindingsweg tussen Venlo en Nijmegen, de N271. Hierdoor is er geen vierbaansweg meer nodig. De weg nodigt, door haar breedte, tevens uit tot te hoge rijsnelheden.

Op de kruising van de N271 en de N291 komt een enkelbaans rotonde. Zowel de toeleidende als de afgaande rijstroken bestaan uit een enkele rijstrook. Hierdoor is het noodzakelijk om voor de aansluiting vanuit het zuiden het aantal rijstroken op de N271 terug te brengen van twee naar één rijstrook. De fietsers kunnen aan de zuidzijde van de rotonde oversteken. Op de middenberm verspringt de fietseroversteek om ervoor te zorgen dat fietsers niet in één rechte beweging de N271 kunnen oversteken. De fietser moet hier namelijk voorrang verlenen aan het gemotoriseerde verkeer.

Tussen de rotonde met de N291 en de aansluiting met de Driekronenstraat krijgt de N271 twee rijstroken die door een brede middenberm van elkaar zijn gescheiden. Hierbij worden de huidige buitenste rijstroken opgeheven en komt de nieuwe weg op de huidige binnenste rijstrook te liggen. Tevens wordt er op dit gedeelte van de N271, aan de westzijde van de weg, een vrijliggend fietspad aangelegd. Het fietspad wordt daar aangelegd om de fietser een veilige oversteek te kunnen geven. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer bij de rotonde is lager dan bij de aansluiting met de Driekronenstraat.

De aansluiting met de Driekronenstraat wordt een kruispunt met linksafvakken. Het fietspad ligt hier op 6 meter van de rechtdoorgaande rijstrook. Op deze manier heeft de autobestuurder voldoende zicht op de van achterop komende fietsers. Ook bij de fietsoversteek over de N271 is rekening gehouden met een verspringing in de middenberm. Bij de Driekronenstraat steken de fietsers de weg over ter hoogte van de parallelvoorziening. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk de fietsroute volgen.

Na het kruispunt worden de fietspaden aan zowel de oost- als de westzijde doorgezet. Hierbij wordt het fietspad aan de westzijde uitgevoerd als éénrichting fietspad, terwijl het fietspad aan de oostzijde als tweerichtingen fietspad wordt uitgevoerd. Dit is gedaan om fietsers vanuit de Dellen en Milsbeek richting Ottersum meer comfort te geven doordat ze niet binnen 500 meter twee maal de N271 hoeven over te steken.

De bushaltes komen in de nieuwe situatie ten noorden van het kruispunt tegenover elkaar te liggen.

Om het mogelijk te maken de rotonde aan te leggen zonder dat het doorgaand verkeer hiervan last heeft, komt er een tijdelijk bypass. Het verkeer gaat via een tijdelijke weg om de nieuw aan te leggen rotonde heen. Op maandag 15 november is deze bypass in gebruik.

Aansluitend aan de werkzaamheden aan de N271 start de Provincie met het aanpassen van de provinciale weg in de dorpskom van Ottersum (provinciale weg N291). Naar verwachting starten deze werkzaamheden in mei 2005.

15-11-2004 16:19