Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
79

Directie:
voorlichting

15-11-2004

Status:
informatie

Beurzen voor internationale studenten: Rutte kiest voor betere en beste student

Staatssecretaris Rutte wil met ingang van 2006 een beurzenprogramma invoeren voor studenten van buiten de Europese Unie. Daarmee kunnen de instellingen de betere studenten naar Nederland halen die later ook hun bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse kennissamenleving. Nu worden hogescholen en universiteiten nog bekostigd voor iedere niet-EU-student. Door de twintig miljoen euro die hiermee gemoeid is beschikbaar te stellen voor beurzen, kiest Rutte voor kwaliteit boven kwantiteit. Verder worden drie uitwisselingsprogrammas van totaal vijf miljoen euro samengevoegd tot één nieuwe, het Huygens Scholarship Programme, waarmee internationaal toptalent naar Nederland moet worden gehaald. Voor deze en andere maatregelen in het groene onderwijs wordt ook vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vier miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee krijgt de internationalisering in het hoger onderwijs een nieuwe impuls. Dat staat in de brief die staatssecretaris Rutte vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Door de onbeperkte bekostiging van niet-EU-studenten om te zetten in een beurzenprogramma, stelt Rutte een plafond in voor de bekostiging van deze studenten. Iedere instelling ontvangt een vast bedrag voor de toekenning van de beurzen. Hierdoor worden ze gestimuleerd het beschikbare budget selectief in te zetten en te kiezen voor de betere en de beste studenten. Van dit bedrag zal vijf miljoen euro beschikbaar zijn voor studenten uit ontwikkelingslanden die hier worden opgeleid en daarna terugkeren naar hun land van herkomst. Dit ter voorkoming van de brain drain en te zorgen dat de kennis wordt ingezet in het ontwikkelingsland.

Drie oude programmas die de internationale mobiliteit van studenten moesten bevorderen, Huygens/Culturele Verdragen, Talentenprogramma en DELTA, worden samengevoegd tot het nieuwe Huygens Scholarship Programme. Dit programma is toegankelijk voor internationale studenten zowel binnen als buiten de Europese Unie, hiervoor is vijf miljoen euro gereserveerd. De beurzen worden toegekend aan talentvolle studenten die al tot een opleiding zijn toegelaten. Twintig procent van dit programma voor topbeurzen wordt beschikbaar gesteld aan Nederlands toptalent dat een opleiding in het buitenland wil volgen.

Om de kwaliteit van een beperkt aantal internationaal georiënteerde opleidingen te versterken, is nog eens vijf miljoen euro gereserveerd. Zowel bachelor- als masteropleidingen kunnen aanvragen hiervoor indienen die onder andere worden beoordeeld op hun startpositie en internationale ambities. Voor de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland worden de steunpunten in het buitenland versterkt.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl