Autoriteit Financiële Markten

AFM en DNB tekenen convenant voor samenwerking en coordinatie toezicht

15-11-2004

De Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) hebben 15 november 2004 het Convenant getekend, waarin de samenwerking en coördinatie tussen de AFM en DNB is vastgesteld op het gebied van toezicht, regelgeving, beleid, (inter)nationaal overleg en andere taken met een gemeenschappelijk belang.

De AFM en DNB houden beiden toezicht op financiële ondernemingen en markten. De AFM richt zich als gedragstoezichthouder op het bevorderen van een ordelijk en transparant marktproces en de zuivere verhoudingen tussen marktpartijen. Het prudentiële toezicht van DNB richt zich op de financiële soliditeit van financiële ondernemingen en - in combinatie met de taken als onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken op het gebied van het monetaire beleid en het betalingsverkeer - op de stabiliteit van het financiële stelsel.

Het Convenant AFM en DNB draagt bij aan de efficiency en effectiviteit van het financiële toezicht door het beperken van overlap in het uitvoerende toezicht en door het afstemmen van beleid en regelgeving.

Het Convenant AFM en DNB is tot stand gekomen na de evaluatie van het eerdere Convenant tussen de AFM en DNB/PVK van september 2002. Als resultaat van deze evaluatie is de werkverdeling tussen de AFM en DNB op het gebied van toezicht op de bedrijfsvoering van financiële ondernemingen en onderzoek bij financiële ondernemingen verder aangescherpt. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de Wet op het financiële toezicht (Wft) die op dit moment bij de Tweede Kamer in behandeling is. In de tweede plaats bevat het Convenant AFM en DNB afspraken over het effectentypische toezicht door de AFM op financiële ondernemingen en pensioenfondsen.

Tenslotte is het Convenant AFM en DNB een basis voor samenwerking op het gebied van regelgeving, beleid en (inter)nationaal overleg. Tot nu toe vond deze samenwerking plaats onder de vlag van de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT). Met de inwerkingtreding van het Convenant AFM en DNB wordt de RFT opgeheven.

De tekst van het Convenant AFM en DNB wordt in de Staatscourant gepubliceerd en is op de websites van AFM en DNB te vinden.