Gemeente Den Haag

november 2004
Grote beroepenmanifestatie voor leerlingen VMBO en HAVO (15 november)

Op 17 en 18 november is er een grote beroepenmanifestatie voor leerlingen uit de tweede klas van het VMBO en HAVO. Ruim 700 leerlingen bezoeken een van de vijftien bedrijven en gaan daar direct aan de slag. Op 17 november wordt ook een convenant ondertekend tussen diverse partijen om de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren. De manifestatie wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door
SOB/ZKD (*).

De leerlingen worden in de bedrijven aan het werk gezet: ze moeten een fundering of een dak maken, metselen, bekabelen, materialen testen, boekbinden, installeren, schilderen, behangen, auto's repareren, meubels maken, administreren, verzorgen van mens en dier, bij een kapper werken of een tuin aanleggen met sierbestrating. De volgende bedrijven op het terrein van ZKD ontvangen leerlingen: St. Haagbouw, van Ginderen BV, Smit en Van der Linden BV, Metaaltechniek Wauben & Co BV, Weighpack, Koninklijke De Swart, Bosboom Binders, Verkaart Groep, Schildersbedrijf Heko, SPOS, L. Dijkxhoorn BV, Hair Point Kappersacademie, St. Witte Kruis en Alarm Centrale Dierenambulance.

Ondertekening Convenant
De samenwerking tussen scholen en bedrijven is volop in beweging. Daarom wordt op 17 november een nieuw convenant ondertekend. De samenwerkingsovereenkomst SOB/ZKD 2004-2006 wordt getekend door: Wethouder Heijnen van de gemeente Den Haag en daarnaast door de Kamer van Koophandel, Bedrijven vereniging ZKD, Haagse Hogeschool, Mondriaan onderwijsgroep, Segbroek College, Terra College, Scholengemeenschap Westhage en Techno Talent.
(*) SOB/ZKD is het Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven/Zichtenburg - Kerkentuinen - Dekkershoek dat sinds 2001 actief is.
De doelstelling van het SOB is het versterken van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijven ZKD. Een programmamanager koppelt de scholen en bedrijven. Vanuit één "loket" worden zowel scholen als bedrijven benaderd, waarbij één-op-één-relaties tot stand worden gebracht.

SOB/ZKD onderneemt de volgende activiteiten:

- Beschikbaar stellen van stageplekken voor leerlingen bij bedrijven ZKD.

- Het zorgdragen voor docentenstages bij bedrijven ZKD.
- Het geven van gastlessen op scholen.

- Bedrijfsexcursies voor leerlingen.

- Vorming van "bedrijfsklassen".

- Bedrijfsopdrachten laten uitvoeren door studenten.
- Gastdocentschappen vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs.
- Netwerkvorming en organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten.
- Beschikbaar stellen van apparatuur/ ruimte voor praktijklessen.
- Decanenoverleg.

- Workshop scholen en bedrijven.

- Beroepenmanifestatie.