GROUND-CONTROL

ODYSSEE unieke multimedia voorstelling in Breda

Na de buitenspektakelstukken Dante en Faust trekt regisseur Bert Barten met zijn hartverwarmende versie van het beroemde boek De Odyssee langs de 12 provincies. Flevoland, Gelderland en Limburg hebben enthousiast kennis gemaakt met deze succesvolle voorstellingen-reeks. Op steeds weer verrassende en indrukwekkende locaties wordt het verhaal van Odysseus verteld. Na de try-out in de kale ruimtes van de spiksplinternieuwe Rabotoren in Almere, de stoffige zalen van een voormalige Nijmeegse boekhandel en in het 70 kilometer lange stelsel van de Zonneberggrotten van de St. Pietersberg te Maastricht is nu de beurt aan Breda. Van 15 tot en met 28 november speelt het klassieke drama zich af in het voormalige pand van de oude handelsmaatschappij Euretco, achter het station. De speelruimte is immens: ze beslaat 22.000 m2. De scènes spelen zich af in de leegstaande kantoortorens, de binnentuinen, het restaurant en de hallen.
Bert Bartens Odyssee neemt u mee op reis langs de route die de grote held Odysseus aflegde, van Troje naar zijn thuisbasis Ithaca. Het spektakel begint met een geheimzinnige bijeenkomst in het schemerdonker. In kleine groepen leidt een gids u mee naar binnen en begint de verteller met zijn verhaal. Al wandelend langs veertien scènes van de Odyssee ondergaat het publiek de tocht. De voorstelling is een unieke ervaring waaraan het publiek niet kan ontkomen. Er wordt zowel gespeeld in de immense ruimte van de hallen, zo groot als een voetbalveld, maar ook heel toepasselijk in de rijk gestoffeerde directiekamers waar de bevallige Circe de mannen van Odysseus verleidt en in beesten betoverd.
Het tekstgedeelte is bewerkt door acteur/regisseur Helmert Woudenberg. De vertellers zijn acteurs, speciaal getraind om te vertellen. Het is een tocht van afbraak, van verlies, en van loslaten, aldus Barten. Het publiek maakt de reis al wandelend mee, zij wordt geleid van donker naar licht. Het is vooral een zintuiglijke belevenis: alle zintuigen worden bespeeld en gestreeld: van smaak, geluid, optische illusies en videoprojecties tot geuren en kleuren. Maar vooral het meeslepende verhaal van de verteller roept de verbeelding tot leven zodat iedere aanwezige zijn eigen, innerlijke, Odyssee zal ervaren.

Dit project is mogelijk gemaakt door onroerendgoedmaatschappij Heija, eigenaar van het Euretco-gebouw, in samenwerking met de woningbouwverenigingen Laurentius en Singelvest, die het gebouw (verwarmd en beheerd) gratis ter beschikking hebben gesteld. Of zoals de regisseur het noemt: een bijzondere vorm van private en publieke samenwerking.

Speeldata: 15 t/m 28 november, behalve s maandags. Aanvangstijden: 19.00, 19.30 en 20.00 uur
Kaartverkoop: Chassé Theater, Breda, 076-5303132 Kaarten kosten 16 euro per persoon inclusief 1 euro bespreekkosten. Bij inlevering van de folder van Odyssee is de prijs 12,50 euro. Het is mogelijk voorafgaand aan de voorstelling Aziatisch te eten voor 10 euro, op te geven bij het Chassé theater.
Meer informatie over de Odyssee is te vinden op de website www.odyssee2004.nl.

De volgende reeks voorstellingen is op 13 t/m 24 december in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam. Onderhandelingen met de provincies Drenthe, Friesland en Groningen voor 2005 zijn gaande.