Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1
Annotaties bij de voorlopige agenda
van de EU Jeugdraad
van 15 november 2004 te Brussel

Agendapunt 7 Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het programma "Jeugd in Actie" voor de periode 2007- 2013

- discussie

- 11586/04 JEUN 57 EDUC 143 CODEC 923 CADREFIN 17
+ ADD 1, 13834/04 JEUN 87 EDUC 206 SOC 501 CODEC 1154 CADREFIN 93

Toelichting

De Commissie heeft in juli 2004 een voorstel gedaan voor een nieuw jeugdprogramma met de titel "jeugd in actie". Het programma heeft als hoofddoel het bevorderen van Europees Burgerschap, door middel van jeugd uitwisselingen en de mogelijkheden om vrijwilligerswerk in andere landen te doen. Het voorstel van de Commissie is grotendeels gebaseerd op het huidige jeugdprogramma. Nieuwe elementen zijn de mogelijkheden om jonge vrijwilligers in te zitten in solidariteitsacties van de Europese Unie en beleidsmatige samenwerking op het terrein van jeugdbeleid.
Karakter bespreking
Discussie op basis van een door Nederland op gesteld voortgangsrapport. Inzet
Onder Nederlands voorzitterschap zijn de eerste onderhandelingen over de inhoud van het voorstel gestart. Met het oog op de onderhandelingen over de Financiële Perspectieven die onder andere plaats hebben in de ECOFIN is het voorgestelde budget van het programma buiten de discussie gehouden. Nederland kan op hoofdlijnen instemmen met de inhoud van het programma, maar heeft bezwaren tegen het oprekken van de leeftijdsgrens van deelnemers tot en met 30 jaar en met de uitbreiding van meer deelnemende landen buiten de Europese Unie.
Agendapunt 8 Ontwerp-conclusies van de Raad inzake de evaluatie van het programma Jeugd 2000-2006 (over de periode 2000-2003)

- Aanname
doc. 13509/04 JEUN 79 EDUC 193 SOC 484
Toelichting
De ontwerp-conclusies van de Raad betreffen de mid-term evaluatie van het huidige programma Jeugd. Er worden een aantal aanbevelingen gedaan voor de uitvoering van het programma gedurende de laatste twee jaren van de programmaperiode. Karakter bespreking
Aanname.
Inzet
De ontwerp-conclusies zijn onder Nederlands voorzitterschap tot stand gekomen. Nederland kan instemmen met de raadsconclusies. De aanbevelingen in de resolutie richten zich primair op het huidige programma en daarvoor beschikbare budget. Deze aanbevelingen sluiten aan bij de resultaten van midterm evaluatie, waarmee Nederland eerder heeft ingestemd.

2
Agendapunt 9 Ontwerp-resolutie inzake gemeenschappelijke doelstellingen voor vrijwilligersactiviteiten door jongeren

- Aanname
doc.13996/04 JEUN 89 EDUC 211 SOC 512
Toelichting
De Jeugdraad heeft mei 2002 ingestemd met nadere uitwerking van de open coördinatiemethode voor jeugdzaken. In dit verband hebben de lidstaten vragenlijsten over vrijwilligersactiviteiten voor jongeren ontvangen van de Commissie. De Commissie heeft op basis van een syntheserapport van de antwoorden een voorstel gedaan voor gemeenschappelijke doelstellingen voor vrijwilligersactiviteiten door jongeren. Nadrukkelijk is daarbij het subsidiariteitsbeginsel in acht genomen. In de conceptresolutie is het voorstel van de Commissie nader uitgewerkt.
Karakter bespreking
Aanname
Inzet
De ontwerp-resolutie is onder Nederlands voorzitterschap tot stand gekomen. Het Nederlandse beleid geeft reeds uitvoering aan de gemeenschappelijke doelstellingen inzake vrijwilligerswerk door jongeren. Nederland kan dus instemmen met de tekst. Agendapunt 10 Ontwerp-resolutie inzake gemeenschappelijke doelstellingen voor een beter begrip en kennis van jongeren

- Aanname
doc. 13997/04 JEUN 90 EDUC 212 SOC 513
Toelichting
De Jeugdraad heeft mei 2002 ingestemd met nadere uitwerking van de open coördinatiemethode voor jeugdzaken. In dit verband hebben de lidstaten vragenlijsten over een beter begrip en kennis van jongeren ontvangen van de Commissie. De Commissie heeft op basis van een syntheserapport van de antwoorden een voorstel gedaan voor gemeenschappelijke doelstellingen betreffende een beter begrip en kennis van jongeren . Nadrukkelijk is daarbij het subsidiariteitsbeginsel in acht genomen. In de conceptresolutie is het voorstel van de Commissie nader uitgewerkt.
Karakter bespreking
Aanname
Inzet
De ontwerp-resolutie is onder Nederlands voorzitterschap tot stand gekomen. Het Nederlandse beleid geeft uitvoering aan de gemeenschappelijke doelstellingen inzake een beter begrip en kennis van jongeren. Nationale ontwikkelingen op dit punt kunnen worden afgestemd op de doelstellingen. De doelstellingen van de resolutie worden meegenomen in de Landelijk Jeugd Monitor. Nederland kan dus instemmen met de tekst.