Akzo Nobel

Akzo Nobel gereed voor nieuwe groei

Arnhem, 15 november 2004 Akzo Nobel is gereed voor hernieuwde groei in de komende jaren dankzij succesvolle herstructureringen, investeringen in innovatieve producten en groeimarkten, en een versterkte financiële positie.

Tijdens de jaarlijkse Akzo Nobel Fall Analyst Meeting in Londen zei bestuursvoorzitter Hans Wijers: Akzo Nobel heeft het keerpunt voor nieuwe groei bereikt. De inspanningen voor het herstel van Pharma en het verbeteren van kasstromen plus het groeipotentieel van onze activiteiten hebben Akzo Nobel in een sterke positie voor de toekomst geplaatst.

Onze pijplijn met humane farmaceutica is veelbelovend voor de middellange termijn. Door de uitbreiding van ons wereldwijd leiderschap middels autonome groei en acquisities zal de groei bij Coatings versnellen, terwijl het rendement blijft verbeteren. Na het afronden van het recente desinvesteringsprogramma en de breed opgezette herstructureringen vertoont Chemicals een bevredigend resultaat.

De ontwikkelingen bij Pharma spelen een centrale rol in de groei van Akzo Nobel. De omzetdaling door het verlies van het Remeron-octrooi vlakt naar verwachting in 2005 af. Op korte termijn profiteren we van de omzetstijging van nieuwe producten zoals de innovatieve anticonceptiemiddelen NuvaRing dat in sommige landen al een marktaandeel heeft van 2 à 5% en Implanon dat naar verwachting in 2005 op de Amerikaanse markt komt. Het volgende product uit onze pijplijn is waarschijnlijk Livial, dat tegen het einde van 2006 op de Amerikaanse markt kan zijn.

Voor de middellange termijn hebben wij vijf producten in, of dicht bij, ontwikkelingsfase III, die volgens planning vanaf 2006 worden ingediend. Het gaat hier om asenapine, het veelbelovende antipsychoticum octrooibescherming tot 2020 dat wij met Pfizer ontwikkelen en promoten. Op het gebied van spierverslappers hebben we een revolutionair middel om de activiteit van spierverslappers na operaties te neutraliseren; bij de vruchtbaarheidsproducten, een langwerkende ovulatie-opwekker op basis van wekelijkse injecties; op het gebied van de menopauze, een niet-hormonaal alternatief voor hormoontherapie om opvliegers en zweetaanvallen te verminderen. Tenslotte hebben we met betrekking tot het centrale zenuwstelsel (CNS) een niet-verslavende behandeling tegen chronische slaapstoornissen voor de groeiende markt van producten tegen slapeloosheid, die waarschijnlijk de komende tien jaar verdubbelt. Wijers: Akzo Nobel verhoogt de investeringen in ontwikkeling en pre-marketing om al deze kansen in de laatste fase van de pijplijn te ondersteunen.

Verder vooruit kijkend, zei Wijers dat Akzo Nobel de biotechnologie-activiteiten actief uitbreidt. Zo wordt volgend jaar een nieuw researchcentrum in de Verenigde Staten geopend. Op dit moment vertegenwoordigt Biotech al bijna 20% van de opbrengsten bij Akzo Nobels humane farmaceutische activiteiten. De uitbreiding leidt tot hogere efficiëntie en de creatie van een platform voor verdere expansie in deze aantrekkelijke markt op de langere termijn.

Wijers die morgen een soortgelijke ontmoeting heeft met investeerders in New York besprak ook de plannen voor het versnellen van de groei bij Coatings, de uitbreiding van Akzo Nobels wereldwijde nummer één positie. Groei in volgroeide markten wordt gedreven door technologische innovatie, resulterend in superieure nieuwe producten voor onze afnemers, en door complementaire acquisities als wij een kans zien om waarde aan onze portfolio toe te voegen, zei hij. In de opkomende markten gaan wij onze positie agressief uitbreiden, voornamelijk door de investeringen in nieuwe fabrieken. Onze snelst groeiende markt is China, waar de omzet in de komende vijf jaar zal verdubbelen.

Wijers met betrekking tot Chemicals: Terwijl we profiteren van de aanhoudende herstructureringen wordt onder nieuw leiderschap nauwkeurig gekeken naar de diverse activiteiten van Chemicals. Daarbij richten we ons op sterke leiderschapsposities en verbeterde financiële resultaten.

Wijers: Akzo Nobel gaat de toekomst in met een sterke uitgangspositie en met behoud van een solide financiële positie. Wij hebben de activiteiten gestroomlijnd, de efficiency verhoogd, de schuldenlast teruggebracht en onze investeringen gericht op de meest veelbelovende sectoren. Wij blijven de wegen beoordelen om op lange termijn waarde te creëren, waarbij wij onze uitstekende bedrijfsprestaties blijven handhaven en de basis voor hernieuwde groei verder versterken.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343