Ingezonden persbericht


PERSBERICHT afdeling Leiden
Koninklijk Horeca Nederland

Horeca Leiden zegt vertrouwen in wethouder op

Gemeente verplicht horeca tot heffing euro van Geertsema

LEIDEN, 15 november -- Het bestuur van de afdeling Leiden van Koninklijk Horeca Nederland heeft het vertrouwen in wethouder A. Geerstema opgezegd. Reden hiervoor is de precarioverhoging voor terrassen met gemiddeld 600%. Het college van B & W van Leiden heeft besloten dit per 1 januari 2005 in te voeren om met de inkomsten een begrotingstekort van E 180.000,= weg te kunnen werken.

Het argument van het college van B&W om de precario op terrassen in Leiden te verhogen is dat deze lager is dan in andere steden, terwijl het begrotingstekort de werkelijke reden is. De enorme verhoging van gemiddeld 600% is bij het bestuur van de Leidse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland als een bom ingeslagen. Er is immers regelmatig overleg met de wethouder en zijn ambtenaren en er is nooit gesproken over een dergelijke verhoging van de precario. Met wethouder Geertsema werd wel gesproken over een verdubbeling van het tarief. Bij navraag bleek het echter te gaan over een verzesvoudiging, die al in juni door de raad was bekrachtigd. Het bestuur voelt zich dan ook stevig in de maling genomen. Op deze manier heeft het geen enkele zin om nog overleg met de wethouder te voeren.

Het is niet de eerste keer dat wethouder Geertsema zonder enige vorm van overleg lastenverzwaring doorvoert. Zo was er al een onaangekondigde legesverhoging voor de gebruiksvergunning, maar ook een verhoging van de tarieven voor de drank en horecavergunning en een verdubbeling van de toeristenbelasting naar E 3,80 per persoon per overnachting. Vergunningen die voor onbepaalde tijd waren, zijn nu opeens voor slechts twee jaar geldig, waardoor de lastendruk voor ondernemers alleen maar verzwaard wordt. De horeca wordt gebruikt voor het vullen van de gaten van de gemeentekas. Er is geen enkele blijk gegeven dat de argumenten van ondernemers worden gehoord. Uiteindelijk zijn de consumenten de dupe. Zij zullen weer meer moeten gaan betalen.

Als één van de oplossingen was bedacht om volgend jaar het kwartje van Geertsema in te voeren voor de terrasconsumpties. Een opslag op ieder drankje om de consument duidelijk te maken dat het niet de horeca is die het leven duurder maakt, maar de overheid. De nullijn van het kabinet wordt door een lagere overheid als de gemeente Leiden volledig genegeerd. Nu blijkt dat er niet langer sprake is van een verdubbeling, maar een verzesvoudiging van het tarief, zal het kwartje wellicht de euro van Geertsema worden!


---

Noot voor de redactie -