Provincie Limburg

Sociale cohesie in Limburg sterk Signaal voor Limburgse samenleving

Het sociaal beleid beschermen en vooral versterken door inwoners van Limburg actief te betrekken bij besluitvorming. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens een debat dat gisteren werd gehouden over het sociale beleid in de Provincie Limburg. Gedeputeerden Odile Wolfs en Herman Vrehen, beiden verantwoordelijk voor dit onderwerp: Dit is een concreet signaal voor onze Limburgse samenleving. In een tijd waarin onze samenleving op drift lijkt te zijn overheerst in Limburg het gevoel dat de sociale cohesie sterk is. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Vertegenwoordigers van gemeenten, maatschappelijke organisaties, welzijnswerk en jeugdwerk uit de hele provincie zijn gisteren bij elkaar gekomen om te praten over het sociale beleid in de Provincie Limburg. Deze dag was het vervolg op de negen sociale debatten die de Provincie in juni van dit jaar gevoerd heeft. Doel van deze dag was het gezamenlijk vaststellen van de prioriteiten voor het sociale beleid voor de komende jaren, zowel voor de provincie in zijn geheel als voor afzonderlijke regios.

Participatie
Participatie was het centrale thema van de dag. Participatie van burgers bij besluitvorming, van jongeren bij het sociale leven, maar zeker ook van diegenen voor wie participatie om verschillende redenen niet vanzelfsprekend is. Actieve participatie en betrokkenheid van een ieder is de bindende factor in onze samenleving. De discussie leverde de volgende actiepunten op: jongeren, leefbaarheid in de kernen, sociale veiligheid, vermaatschappelijking van de zorg en vrijwilligers. De resultaten zijn de opmaat voor een intensief samenwerkingstraject tussen de Provincie en de gemeenten, tussen gemeenten binnen de verschillende regios, tussen gemeenten, sociale partners en andere relevante organisaties. De informatie van de Sociale Debatten van juni en uit deze Dag van de Sociale Agenda gebruikt de Provincie voor het maken van een integrale agenda voor het sociale beleid van de Provincie voor de komende jaren. Naar verwachting wordt deze Agenda in februari 2005 gepresenteerd.

15-11-2004 08:53