Ingezonden persbericht

Veel fouten in online advertenties

UTRECHT, 20041115 -- Advertenties op Nederlandse advertentiesites staan vol met spelfouten. Mede daardoor ligt het aantal gesloten transacties lager dan in andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek van marktzoeker.nl. Voor het onderzoek werden ruim 1200 advertenties geanalyseerd in diverse rubrieken op Marktplaats, Speurders en eBay. In meer dan 62% van de advertenties stond minimaal één fout. In 35% van de advertenties stonden twee spelfouten of meer.


Minder betrouwbaar
Op basis van de resultaten ondervroeg marktzoeker.nl 1120 mensen naar de invloed van spelfouten in advertenties op hun kooplust. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat veel spelfouten een belangrijke reden zijn om een verkoper niet te vertrouwen. Andere factoren die de kooplust van potentiële kopers negatief beïnvloeden zijn een onduidelijke opbouw van de advertentie, gebruik van veel krachttermen en de afwezigheid van een foto van het aangeboden artikel.

Marktplaats koploper spelfouten
De meeste spelfouten staan op Marktplaats. In enkele uitzonderlijke gevallen werden meer dan twintig fouten in één advertentie aangetroffen. Bezoekers van eBay en Speurders beheersen het Nederlands iets beter. Mede door het relatief grote aantal fouten in advertenties ligt het aantal succesvolle transacties in Nederland lager dan in de Verenigde Staten. Volgens marktzoeker.nl hebben Nederlanders nog veel te leren over het aanprijzen van hun spullen op internet. Een korte en krachtige advertentie zonder spelfouten verhoogt de kans op verkoop aanzienlijk.

Leren verkopen
In de Verenigde Staten bestaan diverse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het trainen van mensen hoe ze succesvol op eBay kunnen handelen. Ook in Nederland lijkt ruimte voor zulke initiatieven. Marktzoeker.nl verwacht dat het aantal spelfouten volgend jaar, wanneer het onderzoek opnieuw zal worden uitgevoerd, lager zal liggen.




Ingezonden persbericht