Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Interview met minister Donner

Onderwerp: Interview met minister Donner
Uitzenddatum: Ma. 15 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Aart Zeeman

Minister Donner

Vanavond in Netwerk een interview met minister Donner van Justitie. De angst voor moslimextremisme kan ernstige gevolgen hebben voor de rechtsstaat, vreest hij. Hoe ver mag je de grenzen van de rechtsstaat oprekken in de strijd tegen het terrorisme?

Harde standpunten
âBeter tien onschuldige mensen in een cel dan één terrorist met een bom op straat.â Dat zei partijgenoot Maxime Verhagen tijdens het debat over de aanpak van het moslimextremisme. Hieruit blijkt hoezeer de standpunten verhard zijn sinds de moord op Van Gogh.

Preventief
Er zijn harde maatregelen aangekondigd. Het preventief oppakken van mensen, zelfs als er slechts âaanwijzingenâ zijn voor terrorisme, zal in de toekomst mogelijk zijn. De CDA-minister zet zijn vraagtekens bij deze ontwikkelingen.

Godslastering
Wel pleitte hij er zondag tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht voor godslastering vaker te vervolgen. âJe mag mensen niet tot het diepst van hun overtuiging en op grove wijze kwetsen. De godslastering en het beledigen van groepen is in Nederland te ver doorgeschoten.â

Kritiek
Het leverde hem kritiek op van oppositie en regeringspartijen. âWe moeten de vrijheid van meningsuiting gewoon bewakenâ, stelde VVD-minister Verdonk in Buitenhof. Dâ66 riep in een reactie op om het hele wetsartikel over godslastering maar te schrappen. De PvdA kon zich wel vinden in het voorstel van Donner.