Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De strijd om Fallujah

Uitzenddatum: Ma. 15 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Foeke de Koe en Jeroen Illy

Wat een snel offensief had moeten zijn, werd een belegering van ruim een week. Nog steeds hebben de Amerikanen de opstandige Iraakse stad Fallujah niet onder controle. Netwerk spreekt met militair adviseur Frank van Kappen over de militaire situatie in de Iraakse stad en de stadsguerrilla daar.

Hardnekkig
De Amerikanen begonnen vandaag voor de zesde keer aan een groot offensief om de laatste verzetshaarden aan te pakken. Fallujah is de basis van een grote groep Iraakse rebellen, de soennieten. Ruim 10.000 Amerikaanse militairen en 2000 Iraakse soldaten proberen het verzet te breken. De opstandelingen zijn hardnekkiger dan verwacht: de Amerikanen dachten zondag nog zeker vier dagen nodig te hebben om de gehele stad in handen te krijgen.

Erbarmelijk
De toestand in Fallujah is erbarmelijk, aldus het Iraakse Rode Kruis: de inwoners hebben geen water, geen voedsel, geen elektriciteit en geen medicijnen. Het is de hulporganisatie verboden de bevolking van de stad te helpen. De Amerikanen zeggen zelf genoeg voorraden voor de inwoners te hebben.

Verkiezingen
De aanval moest de toestand in Irak verbeteren voor de verkiezingen in januari, maar het effect lijkt averechts. In andere steden, als Mosul, komen steeds vaker relletjes voor. Zeven politiemensen en zeker dertig opstandelingen zijn daarbij zondag om het leven gekomen.