Het Nederlandse Rode Kruis

15 november 2004
Irak: Rode Kruis-hulpkonvooi tegengehouden bij Falluja

Amerikaanse troepen hebben verklaard dat zij hulp zullen bieden aan de in Falluja achtergebleven burgerbevolking. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is echter van mening dat er onafhankelijke humanitaire hulp gegeven moet worden door het Rode Kruis. Het ICRC heeft vernomen van bronnen in Falluja dat gewonde burgers door de hevige gevechten het ziekenhuis van Falluja niet kunnen bereiken. Het ICRC vindt dat hiervoor 'humanitaire corridors' moeten worden ingesteld.

Humanitair Oorlogsrecht
Volgens het Humanitair Oorlogsrecht heeft het Rode Kruis het recht om hulp te bieden aan de slachtoffers van een gewapend conflict. De verdragen van Genève geven de verdragspartijen de plicht om het Rode Kruis daarbij zo goed mogelijk te helpen. Dit betekent dat de toegang niet mag worden geweigerd aan hulpkonvooien van het ICRC en de Iraakse Rode Halve Maan.

Het ICRC heeft zich grotendeels teruggetrokken uit Irak. Dit komt door de bomaanslag op het ICRC hoofdkantoor eind oktober 2003. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven. Het ICRC werkt daarom nu vanuit Jordanië. Vandaag zal de Iraakse Rode Halve Maan 500 voedselpakketten en water verspreiden voor het ICRC.

Het Nederlandse Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis stuurt volgende week een zending hulpgoederen naar Irak. De Syrische Rode Halve Maan vereniging zal als intermediair optreden om deze goederen te verstrekken aan de mensen die deze hulp het hardste nodig hebben.