Leefbaar Rotterdam

Fortuyn uitgeroepen tot De Grootste Nederlander

HILVERSUM - Pim Fortuyn is maandagavond uitgeroepen tot De Grootste Nederlander aller tijden. In de finale, die rechtstreeks werd uitgezonden op Nederland 1, liet de in mei 2002 vermoorde politicus de Vader des Vaderlands Willem van Oranje (tweede) en politicus Willem Drees (derde) achter zich.

De winnaar werd bekend na een beoordeling op de punten leiderschap, nalatenschap, moed, genialiteit en medemenselijkheid. Honderdduizenden Nederlanders deden de afgelopen weken via internet en via de telefoon mee aan de uitverkiezing.

Tien personen waren genomineerd uit een lijst van honderd. Naast de drie finalisten waren dat Antoni van Leeuwenhoek, Anne Frank, Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh, Erasmus, Rembrandt van Rijn en Johan Cruyff, de enige nog levende in de toptien.

In de afgelopen weken deden tien ambassadeurs hun best degene die naar hun idee de titel verdiende, te promoten. In een wekelijkse uitzending werd telkens een persoon eruit gelicht. Via de website kon worden gestemd op de negen mannen en een vrouw.

Verkiezingsspecial

Pim Fortuyn stond sinds 23 oktober aan kop in de toptien. Dat was nog steeds het geval op zondag, de dag voor de finale-uitzending. Op dat moment waren er 370.000 stemmen uitgebracht. Willem van Oranje steeg zondag naar de tweede plaats, nadat zaterdag een verkiezingsspecial over hem was uitgezonden.

Willem Drees zakte hierdoor naar de derde plaats. Tijdens de rechtsreekse uitzending maandagavond, waarin de ambassadeurs debatteerden en kijkers tot zes keer toe een stem konden uitbrengen, veranderde de ranglijst niet meer.

In andere landen werd eerder een dergelijke verkiezing gehouden. In Groot-Brittannië won Winston Churchill, terwijl in Duitsland de eerste bondskanselier Konrad Adenauer de titel kreeg.