Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 november 2004

Politie blijft alert

Gecoördineerde inzet niet langer noodzaak

Het Regionaal Beleidsteam onder voorzitterschap van burgemeester A.B. Sakkers heeft maandag 15 november besloten GRIP 4 op te heffen. Bestuurlijke regionale coördinatie is nu niet langer nodig. Het telefoonnummer waar mensen hun ongerustheid konden bekendmaken is opgeheven.

Bewaking
In de regio Zuidoost-Brabant geldt dat bijzondere Islamitische objecten de aandacht houden van politie surveillance-eenheden. Alleen de school aan de Frankrijkstraat in Eindhoven behoudt bewaking.

Sinds woensdag 10 november was in de regio Zuidoost-Brabant GRIP 4 (Gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure)van kracht. De politie-organisatie had de operationele leiding. Overige partners in deze organisatie waren het Openbaar Ministerie, de 21 gemeenten, geneeskundige hulp bij rampen en ongevallen (GHOR) en de regionale Brandweer en Crisisbeheersing.

De reden voor de gecoördineerde inzet was dat gemeenten en hulpverleningsdiensten, zowel landelijk als lokaal, signalen opvingen van een grote maatschappelijke ongerustheid vooral bij Islamitische organisaties. Ook andere kerkelijke organisaties en daaraan gelieerde instellingen zonden signalen uit dat hun leden zich ongerust maken. Directe aanleiding voor de onrust zijn de opeenvolgende gebeurtenissen: de moordaanslag op Theo van Gogh, de bomaanslag op de Islamitische School aan de Frankrijkstraat in Eindhoven, de brandstichting in een Islamitische School in Uden en de gebeurtenissen in Den Haag.

© 2004 Gemeente Eindhoven