Universiteit van Amsterdam

Röntgenonderzoek aan kunstwerken beantwoordt niet alle vragen


Promotie Scheikunde


dinsdag 16 november 14.00 uur

Het onderzoek van Lisha Glinsman is erop gericht het begrip van de mogelijkheden en beperkingen van röntgenfluorescentiespectrometrie (XRF) in musea te vergroten. XRF is een methode die veel wordt gebruikt voor het onderzoek van museale objecten. Het is de enige techniek waarmee vrijwel alle elementen van het periodieke systeem gemeten kunnen worden zonder dat het nodig is om een monster te nemen van een kunstwerk. Sinds de ontwikkeling van relatief goedkope draagbare XRF-spectrometers en laptopcomputers hebben meer museumlaboratoria dan ooit toegang tot de techniek. Glinsman stelt dat museumrestauratoren en -conservatoren zich echter moeten realiseren dat met de techniek niet alle vragen beantwoord kunnen worden. Er is een toenemende behoefte aan onderricht van het museumpersoneel (dat de resultaten van XRF-analyse gebruikt) in de beperkingen van de techniek, om te voorkomen dat misinterpretaties en te hoge verwachtingen optreden.

Mw. L. Glinsman: The application of X-ray fluorescence spectrometry to the study of museum objects. Promotor is prof. dr. E.R. la Rie.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.