Ingezonden persbericht


Persbericht
Oktober 2004

In november op BBC One en BBC Two:

De dilemma's in het maatschappelijk werk en
de economische instorting van het westen

Someone To Watch Over Me
BBC ONE, dinsdag 16 november om 23.35 - 00.15 uur
Dit programma volgt een jaar lang de stressvolle werkdagen van maatschappelijk werkers in Bristol. Deze mensen zetten zich in voor de bescherming van kinderen. Per jaar krijgen zij te maken met 4.500 verwijzingen van kinderen die gevaar lopen. Dit beroep, dat vaak een negatieve klank heeft, is na het onderzoeksrapport van Victoria Climbié een tijd lang kritisch door de media in het oog gehouden.

De serie geeft een realistisch beeld van de dilemma's waarmee maatschappelijk werkers elke dag geconfronteerd worden. De zaken waarmee ze te maken hebben, variëren van drugsverslaafde moeders tot babysterfte, oncontroleerbare tieners en verwaarloosde kinderen met een leven vol ellende. Dit is de eerste keer dat het gerecht toestaat om continu te filmen. Het programma geeft zo een beeld van het moeilijke werk van deze maatschappelijk werkers en de mensen met wie ze te maken hebben.

Frances is maatschappelijk werkster en staat toe dat een baby uit het ziekenhuis vertrekt. Kort daarna sterft het kindje echter in het huis van zijn ex-drugsverslaafde moeder. Frances trekt daardoor haar eigen professionele oordeel in twijfel. "Heb ik de situatie echt zo verkeerd ingeschat? Is mijn beoordeling echt zo slecht? Elke medewerker in het land kan elke dag een beslissing nemen over een kinderleven en het bij het verkeerde eind hebben, met deze angst moet je leren omgaan."

Di is al 25 jaar maatschappelijk werkster en is verantwoordelijk voor baby's die worden geboren met een drugsverslaving. Tijdens een huisbezoek legt ze uit: "Je moet in elk hoekje wroeten om alles te weten te komen. Aan het eind van de dag ben ik namelijk degene die verantwoordelijk word gehouden. Ik ben het die op de voorpagina van de krant staat als ik het verknoei."

The Man Who Broke Britain
BBC TWO, donderdag 18 november om 22.00 - 23.30 uur Een terrorist vaagt bij het plegen van een verwoestende aanslag een groot deel van de Saoedi-Arabische olieproductie weg. De volgende dag verdwijnt een handelaar van Sun First Credit (SFCB), een beleggingsbank van Saoedische origine, uit Engeland. Managers ontdekken snel daarna dat de vermiste handelaar verlammende schulden heeft opgebouwd, die na de aanslag zijn gestegen tot het honderdvoudige. SFBC is een vooraanstaande bank, die opeens op het randje van faillissement staat. En de bank trekt een hele serie andere banken met zich mee.

Deze documentaire, die de lengte van een film heeft, blikt terug in de tijd. 'The Man Who Broke Britain' is het dramatische verslag van een financieel dieptepunt, dat laat zien hoe gemakkelijk de westerse wereld in een economische impasse kan raken.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (