Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Uitnodiging voor de pers voor startconferentie Operatie Jong in Noord-Brabant

Symposium "Zorg voor jeugd voordat het jeugdzorg wordt"

Op 16 november 2004 van 16.00 tot 20.00 uur vindt in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch, in aanwezigheid van Steven van Eijck, regeringscommissaris Jeugd en Jongerenbeleid, de aftrap plaats van een nieuwe Brabantse aanpak van jeugdzorg onder het thema: "Zorg voor jeugd voordat het jeugdzorg wordt".
Het gaat hierbij om een unieke samenwerking, naar Amerikaans model, tussen bedrijfsleven, politiek, jeugdinstellingen en andere maatschappelijke organisaties. De betrokken partijen zullen een intentieverklaring ondertekenen.

Een dergelijke benadering is in de Verenigde Staten niet ongebruikelijk. Burgers lossen daar vaak zelf hun problemen op. Jeugdigen steken zelf de handen uit de mouwen om hun leeftijdgenoten bij te staan. Wijkbewoners zetten zich actief in om de omstandigheden in hun woonwijk te verbeteren.
Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Vraagstukken als bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid, gebrek aan startkwalificaties, slechte huisvesting, onvoldoende infrastructuur voor vrije tijd en een onveilig leefklimaat laten zich niet oplossen door solistische acties van een van de betrokken partijen. Dergelijke problemen zijn in de praktijk vaak nauw verbonden met elkaar en kunnen dus ook vaak alleen in gezamenlijkheid aangepakt worden. Met elkaar afgesproken doelen worden permanent getoetst aan de hand van gegevens die verzameld worden en besproken met alle partijen. Wijkorganisaties vervullen een centrale rol in de projecten voor verbetering van het woon- en leefklimaat. Publieke-private samenwerking wordt ook op dit terrein met succes in praktijk gebracht.

Recentelijk heeft een Brabantse groep bestaande uit het bedrijfsleven, politici en directeuren van jeugdinstellingen projecten in de Verenigde Staten bezocht die zoals hierboven vermeld werken. Onder de indruk van de resultaten wil zij, op initiatief van gedeputeerde Roel Augusteijn, proberen een soortgelijke samenwerking in Brabant van start te krijgen onder de naam: "Zorg voor jeugd voordat het jeugdzorg wordt!"

Als begin van dit nieuwe beleid vindt een startconferentie plaats op16 november a.s. in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. De opening zal worden verricht door Steven van Eijck, de door de Nederlandse regering aangestelde Commissaris Jeugd- en Jongerenbeleid.
Daarna zal Con Hogan (Senior Fellow, Center for Study of Social Policy) uit Vermont /USA een introductie verzorgen over het Result Based Accountability-beleid in het noordoosten van de Verenigde Staten, de New England States.
Phyllis Brunson (Center for Study of Social Policy) uit Washington DC/USA zal diverse vormen van community involvement presenteren, waar een goede samenwerking van burgers met bedrijfsleven, non profit en overheid leidt tot bijzondere maatschappelijke resultaten.

De drie gemeenten Helmond, Tilburg en Waalwijk - die als eerste het experiment zullen uitvoeren - presenteren hun ideeën en ervaringen.
Als gespreksleider treedt op dr. Jo Caris, voorzitter van Thuiszorg Nederland.

De heren van Eijck en Augusteijn zijn beschikbaar voor vragen. Ook de vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten en jongeren die deelnemen aan de projecten (zij bezochten recent de verenigde Staten) zijn beschikbaar voor vragen.

Omdat de bijeenkomst plaats vindt van 16.00 - 20.00 uur wordt u een maaltijd aangeboden.




Provincie Noord-Brabant