Gemeente Haarlem


12 november 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persuitnodiging


Presentatie Haarlems bodemonderzoek


Amateur-archeologen ontcijferen oudste geheimschrift


De gemeente Haarlem nodigt u uit om aanwezig te zijn bij een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 16 november om 16.00 uur in het Archeologisch Museum op de Grote Markt 18k in Haarlem.


Wethouder Ruud Grondel, portefeuillehouder archeologie, neemt het Haarlems jaarverslag archeologie 2003, Haarlems Bodemonderzoek 37 in ontvangst.
In het jaarverslag zijn verslagen gepubliceerd van opgravingen, boringen, waarnemingen en andere onderzoeken die betrekking hebben op het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Haarlem en de bodem waarop zij gebouwd is.

Het hoofdartikel van deze uitgave van Haarlems Bodemonderzoek gaat over de NV Glasfabriek Albert, die aan het begin van de 20e eeuw in Schalkwijk stond. In 1992 werden in een uit Haarlem afkomstige afvalstort in Spaarndam glasresten gevonden van deze fabriek. Deze glasresten bestonden voornamelijk uit glasafval, halffabrikaten en kleine flesjes. Enkele honderden kleine flesjes waren bestemd voor een Haarlemmerolieproducentt en voorzien van het opschrift G. de Koning Tilly. De échte Haarlemmerolie is van C. de Koning Tilly, zodat het hier om een concurrent, anders gezegd een vervalser, gaat.
Bovendien hebben enkele leden van de Archeologische Werkgroep Haarlem het geheimschrift dat al sinds 1696 op de gebruiksaanwijzing van de echte Haarlemmerolie staat, ontcijferd.

Theo Bottelier geeft een toelichting op het onderzoek en onthult samen met Rudy van Dobben, directeur van de echte Haarlemmeroliefabriek, dit oudst bekende geheimschrift. Vervolgens bieden zij het onderzoek aan wethouder Ruud Grondel aan, die een toelichting geeft op de archeologie in Haarlem en het standpunt van Haarlem inzake de Malta-wetgeving.

Na afloop zijn wethouder Grondel, stadsarcheoloog Maarten Poldermans en amateur-archeoloog Theo Bottelier nog tot omstreeks 17.30 uur aanwezig voor toelichting en vragen.

Wilt u zo vriendelijk zijn te laten weten of u aanwezig zult zijn:
Lotte van Hees
Communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling

Tel: 023 511 35 79 of email: l.hees@haarlem.nl


Lotte van Hees, communicatieadviseur
023-5113579
l.hees@haarlem.nl

---- --