Gemeente Roermond

Delegatie overhandigt kamerleden petitie IJzeren Rijn

Kamerleden ontvangen petitie inzake IJzeren Rijn Delegatie Samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg reist naar Den Haag

Op zeer korte termijn vindt in de Tweede Kamer de parlementaire behandeling plaats van het Arbitrage-verdrag IJzeren Rijn tussen Nederland en België. Naar aanleiding hiervan overhandigt een delegatie van het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg, voorafgaand aan het parlementaire debat, op dinsdag 16 november 2004 om 13.45 uur een petitie aan de heer J. Atsma, voorzitter van de vaste kamercommissie van Verkeer en Waterstaat. Dit gebeurt bij de ingang van de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer, zijde Plein 2, te Den Haag. Aansluitend wordt de pers de gelegenheid geboden vragen te stellen en een informatiepakket in ontvangst te nemen.

Van het samenwerkingsverband maken deel uit de gemeenten Roerdalen, Roermond, Weert, Heythuysen, Swalmen en Cranendonck, Kamer van Koophandel Limburg-Noord, Stichting Milieufederatie Limburg en Staatsbosbeheer. Het samenwerkingsverband signaleert dat wanneer het Arbitrageverdrag door de Tweede Kamer wordt goedgekeurd er tevens een besluit wordt genomen over het reactiveren van het historisch tracé van de IJzeren Rijn door Midden-Limburg. Daarmee wordt de nog te doorlopen OTB/TB-procedure* tot een wassen neus gemaakt. Het parlement, dat uiteindelijk goedkeuring moet verlenen aan het gekozen tracé, zou zich dan bij voorbaat vastleggen op goedkeuring van het Ontwerp Tracébesluit/Tracébesluit, ongeacht het resultaat van de nog te doorlopen inspraakprocedure. Voor de insprekende burger betekent dit dat de uitslag van bezwaar en beroep bij voorbaat vast staat en dat inspraak dus geen enkele zin heeft. De Tweede Kamer zou daarmee zichzelf en de burger van wettelijk vastgelegde rechten beroven.

Het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg is tegen het reactiveren van het historisch tracé door Midden-Limburg. Gesteund door onderzoek van de Universiteit van Amsterdam vindt zij dat deze reactivering ontoelaatbare schade aanricht aan het leefmilieu voor mens, plant en dier in de regio. Ook in economisch opzicht zou er sprake zijn van omvangrijke schade. Daarnaast plaatst Van den Biesen Advocaten uit Amsterdam vraagtekens bij de juridische claim die België op basis van verdragen uit de 19de eeuw op ons land legt ten aanzien van het reactiveren van het historisch tracé. De betreffende rapporten zijn beschik-baar, evenals een flyer waarin alles nog eens is samengevat. Op verzoek van het samenwerkingsverband heeft mr. Ph. van den Biesen van het gelijknamige advocatenbureau een visie gegeven op de recent gepubliceerde visie van minister Bot van Buitenlandse Zaken met betrekking tot de juridische betekenis van de historische verdragen inzake IJzeren Rijn. Ook deze reactie is bij ons beschikbaar.
Publicatiedatum: 12.11.2004 Bijgewerkt: 12.11.2004