Perdu

Lezing en debat over kunst in Perdu

Kunst onder vuur? I
Kunst: Stormram of brug?

m.m.v.: Abdelkader Benali, Eddy Terstall, Sjoerd-Jeroen Moenandar en Funda Müjde

Datum: dinsdag 16 november 2004
Aanvang: 20.30
Entree: vrij
Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86
Reserveren verplicht! (020 422 05 42)

Kunst onder vuur? I
Kunst: Stormram of brug?

De eerste aflevering uit de serie Kunst onder vuur? zal ingaan op de rol van kunst in een pluriforme samenleving. Sjoerd-Jeroen Moenandar (toegevoegd docent kunstfilosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen) zal, aan de hand van The Satanic Verses van Rushdie en De Langverwachte van Benali, een lezing houden over het effect dat kunst kan hebben op gesloten beschavingen binnen een samenleving. Hij verbindt in zijn lezing de botsing van beschavingen met de botsing van discoursen (Foucault). Op het moment dat mensen zich terugtrekken binnen hun eigen discours, zal men proberen alle elementen die 'van buiten komen' te wissen. Kunst kan ten opzichte van gesloten beschavingen verschillende posities innemen. Zij kan als een stormram beuken op deuren van heilige huisjes of een brug proberen te bouwen. In het debat dat hierop volgt, zal onder meer gediscussieerd worden over de effecten die kunst kan sorteren, wat de rol van kunst kan (of moet) zijn en waarom een boek als The Satanic Verses door sommigen gezien wordt als een aanval op (meer dan: een mening over) zijn of haar beschaving. Abdelkader Benali (schrijver), Eddy Terstall (filmmaker) en Funda Müjde (columniste/cabaretière) zullen aan deze discussie deelnemen onder leiding van moderator Sjoerd-Jeroen Moenandar.

Over de serie Kunst onder vuur?

De moord op Theo van Gogh heeft veel verontwaardiging en verontrusting opgeroepen. De aanslagen die op islamitische scholen en moskeeën werden gepleegd kort hierna, zijn even afschuwelijk. Deze gebeurtenissen laten pijnlijk duidelijk zien dat het nu, meer dan ooit, noodzakelijk is de dialoog aan te gaan. Een dialoog die in brede kring gevoerd moet worden.

Perdu heeft besloten om, naar aanleiding van deze gebeurtenissen, een reeks debatten en lezingen te organiseren over de rol van kunst in onze huidige maatschappij. Voor deze avonden is een aparte redactie samengesteld die in zal gaan op de verhouding tussen kunst(werken) en cultuur. Sommige kunstwerken lijken als een ware stormram te beuken op de deuren van heilige huizen, terwijl een ander kunstwerk juist een brug bouwt. Een veelgehoorde opvatting is dat kunst moet verontrusten. Maar wanneer gaat die verontrusting over in woede? Wanneer wordt ironie en sarcasme beledigend? Wat is de verhouding tussen ironie en ethiek en waar ligt de grens van de vrijheid van meningsuiting? Deze en meer vragen zullen in Kunst onder vuur? aan de orde komen.

Een aantal avonden gaat onder de titel We schrijven geweld specifiek in op het verband tussen woord en geweld aan de hand van filosofen, denkers en schrijvers als Walter Benjamin, Jacques Derrida, Maurice Blanchot en Hannah Arendt.

Voor verder informatie over data en gasten zie www.perdu.nl