Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

TNO maakt grootste digitale foto ter wereld

TNO heeft onlangs de grootste digitale foto ter wereld gemaakt. De panoramafoto van Delft meet 78.797 bij 31.565 pixels en heeft dus in totaal 2.5 miljard pixels. De originele foto is 7.5 Gigabyte. Om de foto toch zichtbaar te maken voor anderen is een bewerking ervan te vinden op http://www.tno.nl/gigapix.

Delft, Den Haag, Mont Blanc
Het maken van een digitale foto lijkt niets bijzonders. Met moderne camera's kunnen probleemloos foto's van 5 megapixels worden gemaakt. Afgelopen maand is echter een foto genomen die een factor 500 groter is: 2.5 gigapixels. Als deze foto met een resolutie van 300 dpi zou worden afgedrukt, levert dat een formaat op van 6.67 bij 2.67 meter. De foto van Delft en de omgeving is eind augustus gemaakt op bijna 100 meter hoogte vanaf het gebouw van Elektrotechniek van de TU Delft. Met het resultaat van deze fotografische krachttoer is het mogelijk om met ongeëvenaarde resolutie continu in te zoomen op Delft en haar directe omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen van verschillende ministeries in Den Haag te tellen.
Als het beeld door de kromming van de aarde en atmosfeer niet zou worden verstoord, zou een print van de Mont Blanc ter grootte van een duimnagel te zien zijn.

Geen speciale camera, wel slimme techniek
TNO heeft geen speciale camera ontwikkeld die in één keer een dergelijke opname kan maken, maar wel een slimme aanpak waarmee hetzelfde effect wordt bereikt. Met een moderne consumentencamera en een sterke lens (400mm, equivalent met 600 mm bij een 35 mm camera) zijn volledig geautomatiseerd ca. 600 detailfoto's genomen die elkaar telkens deels overlappen. Deze beelden zijn met slimme beeldbewerking door de computer aan elkaar geplakt tot één reusachtige foto van 78.797 bij 31.565 pixels. Vooral het hanteren van reusachtig grote beelden en het volautomatisch onderling vergelijken van de overlappende foto's bleek in de praktijk gecompliceerd te zijn.

Lange 'sluitertijd' en flinke rekentijd
De totale opnametijd bedroeg 1 uur en 15 minuten. Het nemen van een foto en het automatisch bewegen van de camera naar een nieuwe positie duurde ca. 7 seconde per foto. Vanwege de lange 'sluitertijd' van vijf kwartier zijn er op de foto ook enkele merkwaardige beelden te vinden op de randen van twee overlappende foto's. Het gaat hierbij o.a. om een auto die in een rijdende bus geparkeerd lijkt te zijn.

Na opname van de foto's was nog een aanzienlijk aantal uren nodig om het resultaat te berekenen. Het onderling vergelijken en optimaliseren van de foto's kostte 24 uur rekentijd. Voor het aan elkaar plakken van het beeldmateriaal tot één foto waren 5 high-end pc's gedurende drie dagen continu aan het rekenen.

Met het resultaat van deze fotografische krachttoer is het mogelijk om met ongeëvenaarde resolutie continu in te zoomen op Delft en haar directe omgeving. De foto is te vinden op http://www.tno.nl/gigapix

Noot voor de redactie,