Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

16-11-2004
Vuurwerk tijdens St. Nicolaasintocht

Sint Nicolaasboot

Afgelopen zondag vond onder schitterende weersomstandigheden de intocht van Sinterklaas plaats in de haven van Volendam. Het publiek was in grote getale verzameld rondom de haven om getuige te zijn van de aankomst van de Sint en zijn pieten. En natuurlijk om ook getuige te zijn van het altijd spectaculaire vuurwerk dat wordt afgestoken. Voor menig toeschouwer viel dat dit jaar wat tegen. Het Sint Nicolaas-comité wil u, mede namens de gemeente, door middel van het onderstaande informeren over het waarom hiervan. Het vuurwerk wordt sinds jaar en dag betaald door Ondernemend Volendam (" de Middenstand"). Het comité bestelt jaarlijks bij de vuurwerkleverancier voor een vaste prijs een professioneel vuurwerk, dat door de leverancier zelf moet worden ontstoken. Om dit te mogen doen moet de leverancier een vergunning aanvragen. Dat is bepaald in het Vuurwerkbesluit; een landelijke regeling, waar de gemeente geen directe bemoeienis mee heeft. De vergunning wordt verleend door de provincie, die ook toeziet op de juiste naleving van de vergunningsvoorwaarden. De lokale brandweer wordt hierover geïnformeerd en de burgemeester geeft een verklaring van geen bezwaar.

De zwaarte van het af te steken vuurwerk bepaalt de afstand die in acht genomen moet worden tot het aanwezige publiek; de zgn. gevarencirkel. Des te zwaarder het vuurwerk des te groter de afstand. Binnen de vastgestelde gevarencirkel mag geen publiek aanwezig zijn, maar daarbinnen mag ook niet door schepen (zelfs niet de boot van Sinterklaas!) worden gevaren. In Volendam was zondag jl. een gevarencirkel van 60 meter van toepassing. Zwaarder vuurwerk eist een grotere gevarencirkel (125 meter of verder), waardoor afsteken vanaf het Havenhoofd niet langer mogelijk is.
De vuurwerkleverancier heeft al jaren een sympathie voor Volendam. Na " onze" caféramp is deze sympathie alleen maar toegenomen. Om deze reden werd altijd extra/spectaculairder vuurwerk afgestoken dan als prijs werd berekend. Dit ondanks de afgelopen jaren fors gestegen kosten. We werden dus vele jaren lang verwend!
In zijn enthousiasme heeft de leverancier vorig jaar echter zijn vergunning overtreden en is vuurwerk afgestoken, waarbij een gevarencirkel van 125 meter vereist was. Door de provincie is dit "beloond" met een fors proces verbaal. Om herhaling -en een nieuw proces verbaal met nog verdere sancties- te voorkomen, zag de leverancier zich dit jaar genoodzaakt om zich keurig aan zijn vergunning te houden. Daarnaast is afgezien van de gratis toevoeging. Jammer genoeg heeft de leverancier dit laatste vooraf niet gemeld aan het Sint Nicolaas-comité. Hierdoor werden ook wij afgelopen zondag onaangenaam verrast door een geringer vuurwerk. Dan nog even iets over de muziek aan de Haven: ieder jaar worden voorafgaande aan de intocht Sinterklaasliedjes via een geluidsinstallatie ten gehore gebracht. Omdat het publiek aan de Haven nog altijd jaarlijks toeneemt, wordt deze geluidsinstallatie de laatste jaren ook steeds verder uitgebreid. Sinds jaar en dag geldt de afspraak, dat om half zes de geluidsinstallatie wordt uitgezet en de verschillende corpsen het spelen van Sinterklaasliedjes overnemen. Zo ook dit jaar. Corpsen kunnen echter onmogelijk hetzelfde volume produceren dan een geluidsinstallatie met enkele tientallen (!) speakers. Hierdoor ontstond op sommige plaatsen aan de Haven ten onrechte het idee, dat er helemaal geen muziek werd gespeeld tijdens het rondvaren van de boot door de Haven.
De afgelopen dagen zijn gemeente, brandweer, comité en andere direct betrokkenen herhaaldelijk "getrakteerd" op forse kritiek. Kritiek moet kunnen, maar het niveau van deze kritiek was vaak van een bedenkelijk niveau. En bedenk: kritiek kan ook positief zijn, zeker wanneer dit leidt tot meedenken over oplossingen.
U moet weten, dat ons comité volledig bestaat uit vrijwilligers en de intocht alleen maar mogelijk is dankzij de bereidwillige medewerking van vele organisaties en particulieren. Hulp hierbij is natuurlijk altijd welkom. Heeft u dus positieve ideeën of wilt u op een of andere manier uw steentje bijdragen aan de intocht van 2005, meld u dan aan bij ondergetekende.
En mocht u ondanks bovenstaande toelichting nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen
Ondertussen zullen wij ons het komende jaar uitvoerig beraden over optimalisering van het geluid en een mogelijk oplossing van het vuurwerkprobleem.