Ingezonden persbericht


Persbericht

Per 1 januari a.s. komt

nieuwe werkeloosheidswet Harz IV in Duitsland

Wat betekent dit voor grenspendelaars?

Mönchengladbach, 16 november 2004. Als grenspendelaars hun arbeidsplaats verliezen komt de vraag op of ze in Nederland of in Duitsland recht hebben op een werkeloosheidsuitkering. In principe geldt hier het woonlandrecht. Werkelozen die in Duitsland wonen, wenden zich tot de Arbeitsagenturen, terwijl diegene die in Nederland wonen zich bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) melden. Tot zover de eenvoudige regeling. Wetswijzigingen, zoals per 1 januari a.s. het zogenaamde Harz IV in Duitsland (samenvoeging van werkeloosheidsuitkering en uitkeringen van de sociale dienst) bemoeilijken het leven van sommige bewoners uit de grensstreek. Duitsers die naar Nederland zijn verhuisd en werkeloos zijn geworden, kunnen in de toekomst hun recht op een werkeloosheidsuitkering in beide landen verliezen.

A. Schmitt woont sinds drie jaar in Venlo. Tot voor ongeveer een jaar heeft hij voor een Duitse werkgever gewerkt. Toen hij werkeloos werd, heeft hij zich bij het CWI gemeld. Daar heeft men zijn aanvraag afgewezen omdat hij volgens het CWI weliswaar in Nederland woont maar nog enge persoonlijke en beroepsmatige contacten met Duitsland onderhoudt en hij zodoende op de Duitse arbeidsmarkt betere kansen heeft om een andere baan te krijgen. Werkeloosheidsaanvragen van Duitsers die in Nederland wonen worden vaak om deze reden afgewezen. Tot nu toe betaalt bij deze zogenaamde "Miethe-gevallen" een aan de grens liggende Agentur für Arbeit het werkeloosheidsgeld uit volgens de momenteel in Duitsland geldende wetgeving. De invoering van Harz IV kan dus in sommige gevallen tot problemen leiden.

Nieuwe regeling zorgt voor onzekerheid

Hiervan betroffen zijn alle Duitsers wiens werkeloosheidsuitkering uitloopt. Zij hebben vanaf 1 januari 2005 in bepaalde gevallen recht op het zogenaamde

Arbeitslosengeld II indien zij in Duitsland wonen. Wonen ze echter in Nederland dan hebben zij hierop geen recht meer omdat in dit geval zonder uitzondering het woonlandprincipe geldt. Door de Nederlandse gemeente werd in het geval van

A. Schmitt echter op grond van de argumentatie dat hij in Duitsland meer kansen heeft op de arbeidsmarkt een bijdrage voor zijn levensonderhoud afgewezen. Indien er voor zulke gevallen geen regelingen worden getroffen, krijgt A. Schmitt noch in Duitsland noch in Nederland geld.

Euregio wijst op probleem voor grenspendelaars

De euregio rijn-maas-noord dringt aan op een oplossing, die mobiliteitswillige grensbewoners hun vrijheden laat. Wetswijzigingen - zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde mogen geen nieuwe grenzen scheppen. Daarom zouden Duitse en Nederlandse instanties samen aan een oplossing moeten werken. Betroffenen kunnen zich informeren op het volgende spreekuur voor pendelaars op 30 november a.s. van 9.30 tot 13.00 in Venlo in de Maaspoort. Hier zijn o.a. adviseurs van de Arbeitsagenturen alsook van het CWI aanwezig.

Meer informatie:

Aurélia Ölbey

euregio rijn-maas-noord

D-41050 Mönchengladbach

Tel. 0 21 61 - 25 92 34

Fax 0 21 61 - 25 92 39

presse@euregio-rmn.de

www.euregio-rmn.nl