Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

16 november 2004

VROM maakt 15 miljoen euro extra vrij voor sanering lpg-tankstations

Het Ministerie van VROM stelt 15 miljoen euro extra beschikbaar voor de sanering van lpg-tankstations. In 2007 moeten circa 200 van de 2200 lpg-tankstations zijn gesaneerd. Deze stations staan te dicht (25 meter vanaf het vulpunt) op huizen of andere gebouwen. VROM had al eerder 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Risicovolle bedrijven

Volgens het Besluit Externe Veiligheid van 27 oktober 2004 moeten bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein zich voortaan aan veiligheidsnormen houden. Bestaande situaties waarbij niet wordt voldaan aan de veiligheidsafstanden, moeten worden gesaneerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen situaties die uiterlijk binnen drie jaar moeten zijn opgelost (urgente sanering) en situaties die uiterlijk in 2010 moeten voldoen aan de veiligheidsafstanden.

Schadevergoeding

In 2003 is begonnen met de urgente sanering van lpg-tankstations. Voor 50 urgente situaties zijn gemeenten al saneringsprocedures gestart. Lpg-tankstations die snel stoppen (binnen een jaar) ontvangen de hoogste schadevergoeding.

De aanpak van de veiligheidsknelpunten bij de overige niet urgente lpg-stations voor 2010 hangt af van de uitkomsten van de Ketenstudie lpg. Hierbij zijn ook de risico's van lpg-transport meegenomen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18848 )