Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

16 november 2004

Gifsporen in bloed, de feiten

Schadelijke stoffen ook aangetroffen in bloed

Het maakt niet uit waar je woont, hoe oud je bent of welk werk je doet. Iedereen heeft milieuvervuilende stoffen in het bloed. De concentraties zijn verschillend, van heel laag tot heel hoog. Zelfs nieuwe stoffen vinden we vrijwel onmiddellijk terug in het menselijk lichaam. Dit zijn de drie belangrijkste conclusies van het onderzoek dat het Academisch Ziekenhuis Groningen heeft uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. Het bloed van een representatieve groep Nederlanders is onderzocht op schadelijke stoffen die in consumentenproducten voorkomen. Uiteindelijk vervuilen we niet alleen ons milieu maar ook onszelf. Het is de hoogste tijd dat er in Europa strengere wetgeving voor chemicaliën gaat komen, waarin dit soort stoffen verboden zijn.

De stofgroepen ftalaten, broomhoudende vlamvertragers, synthetische musken, alkyfenolen en organotins zitten in allerlei dagelijkse consumentenproducten verwerkt. Maar die stoffen blijven daar niet zitten. Ze lekken eruit en komen vroeg of laat in het milieu terecht. Door voeding, via de huid of door de lucht krijgen de mensen deze stoffen uiteindelijk binnen. Over de lange termijn effecten van deze stoffen, die allemaal geproduceerd zijn door de chemische industrie, is weinig tot niets bekend.

"Je moet niet te snel zeggen dat er niks aan de hand is. Als je ziet dat een stof in het bloed kan terechtkomen én je ziet de schadelijke effecten bij dieren, wat is dan het bewijs dat zo'n stof onschadelijk is?" aldus prof. dr. P.J.J. Sauer van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Uit het onderzoek bleek ook dat de mensen er geen flauw idee van hebben dat ze worden blootgesteld aan schadelijke stoffen, terwijl er ondertussen hoge gehaltes worden gevonden in hun bloed.

De stoffen komen in de voedselketen terecht en hopen zich op in het vetweefsel. Deze stoffen zijn van de Alpen tot op de Noordpool teruggevonden. Eerder onderzoek toonde aan dat regenwater en huisstof ook vervuild zijn. "Nu is aangetoond dat schadelijke stoffen zelfs in het bloed zitten, is het noodzakelijk dat de Europese Unie eindelijk stappen onderneemt om tot een streng chemicaliënbeleid te komen," zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace Nederland. "Greenpeace vindt het schandalig dat deze schadelijke stoffen nog steeds gebruikt worden door bedrijven terwijl er voor vrijwel alle toepassingen betere alternatieven op de markt zijn." Samsung, Puma en Hennes & Mauritz hebben al aangegeven over te stappen op niet-schadelijke alternatieven.

Lang niet alle bedrijven zijn bereid over te gaan op niet-schadelijke alternatieven. Greenpeace eist van de politiek om zich hard te maken voor een streng Europees chemicaliënbeleid, het zogenaamde REACH, met een verbod op de productie en het gebruik van schadelijke stoffen en de afspraak dat de industrie verplicht overstapt op niet-schadelijke alternatieven. De milieuorganisatie wil dat de stoffen vóóraf grondig worden getest om te zien of ze daadwerkelijk veilig zijn en niet nadat ze al op de markt zijn gebracht. Daarnaast moet informatie over stoffen en producten toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen met deze wettelijke maatregelen kan een eind gemaakt worden aan deze onnodige vervuiling van mens en milieu. Tot die tijd zal Greenpeace de druk op blijven voeren bij producenten zodat zij zelf overgaan op niet-schadelijke alternatieven.