Politie Groningen

Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen (GMG) van start (16/11/04)

Groningen 16-11-2004 -

Nieuwe meldkamer belangrijke stap in nog betere samenwerking tussen hulpdiensten
Dinsdagochtend is de nieuwe Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen (GMG) aan de L.J. Zielstraweg in Groningen van start gegaan. Met de start van deze nieuwe meldkamer werken de centralisten van de brandweer, Regiopolitie Groningen en de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) nu vanuit dezelfde locatie. Ook Teleservice (0900-8844) en Cameratoezicht van Regiopolitie Groningen zijn in de nieuwe meldkamer gevestigd. Regiopolitie Groningen is met het operationeel gaan van de GMG gaan werken met het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000. Brandweer en ambulance maken vooralsnog gebruik van het analoge netwerk. Deze disciplines gaan op een later moment werken met C2000.

Met de start van de nieuwe Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen is een belangrijke stap gezet naar een nog betere samenwerking tussen de hulpdiensten. Doordat centralisten van brandweer, politie en de Centrale Post Ambulancevervoer bij elkaar in één ruimte werken, zal dit leiden tot een effectievere coördinatie en aansturing van de hulpdiensten. Hierdoor zullen de inwoners van onze provincie die een beroep doen op de politie, brandweer of geneeskundige hulpverlening nog beter geholpen kunnen worden. Bij grote incidenten of calamiteiten heeft de nieuwe meldkamer als grote voordeel dat de lijnen tussen de hulpdiensten bijzonder kort zijn. Voor mensen in de regio Groningen die de hulp in willen roepen van politie, brandweer of ambulance verandert er niets. Voor spoedeisende hulp is uiteraard het landelijke alarmnummer 1-1-2 beschikbaar. Indien er geen spoed is, maar wel politie nodig is, kan nog steeds gebeld worden met Teleservice van Regiopolitie Groningen, telefoonnummer: 0900-8844 (lokaal tarief).

Omvangrijke technische operatie
De afgelopen nacht zijn tientallen technici van de betrokken organisaties en leveranciers van de meldkamersystemen en software in touw geweest om het operationeel gaan van de nieuwe meldkamer in goede banen te leiden. Tijdens het overzetten van de meldkamersystemen en telefoonlijnen van de oude alarmcentrales naar de GMG waren op alledrie de meldkamers centralisten aan het werk om ervoor te zorgen dat alle hulpvragen, waaronder de 112-meldingen, voor politie, brandweer en ambulance konden worden aangenomen en verwerkt. Hierdoor was de hulpverlening in de provincie Groningen ook tijdens deze omvangrijke technische operatie gewaarborgd.

C2000
In de regio Groningen is met de start van de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen ook het digitale communicatiesysteem C2000 in gebruik genomen. De noodhulpeenheden van Regiopolitie Groningen zijn als eerste met het systeem gaan werken. In de komende tijd zal C2000 door de hele Groningse politieorganisatie in gebruik worden genomen. Aangezien de de C2000-mobilofoons en portofoons voor brandweer en ambulance later geleverd zijn en op dit moment nog worden geprogrammeerd en ingebouw in de voertuigen, zullen deze disciplines op een later moment overstappen op C2000. Ook zijn nog geen geschikte alarmontvangers (pagers) voor brandweer en ambulance leverbaar. Brandweer en ambulance maken daarom ook vanuit de nieuwe meldkamer voorlopig nog gebruik van het analoge communicatienetwerk.

Van twee naar één meldkamer
Tot vandaag waren er in de provincie Groningen twee afzonderlijke meldkamers: één van de Hulpverleningsdienst Groningen (Meldkamer Ambulancezorg & Brandweer) en één van Regiopolitie Groningen. Om te komen tot een nog betere samenwerking tussen de hulpdiensten is ervoor gekozen om in Groningen een nieuwe meldkamer te bouwen waarin centralisten van politie, brandweer en ambulance samen werken vanuit dezelfde ruimte. Er is meer dan een jaar lang hard gewerkt aan de bouw en inrichting van de uiterst moderne en technisch zeer geavanceerde meldkamer.