Vlaamse overheid

Tussen 16 en 18 november 2004 vindt er in Brussel een internationaal seminarie plaats rond het thema van de regionale ontwikkeling. Het seminarie maakt deel uit van een Interregproject, gesubsidieerd door de EU. Het project heet 'Best practice richtlijnen voor instrumenten van regionale ontwikkeling en ruimtelijke planning in een uitgebreide EU' (afgekort tot GRIDS). Het wordt geleid door de Universiteit van Cardiff uit Wales. Het project, dat in januari 2004 startte, duurt twee jaar en heeft een budget van 500 000 euro.

Vlaanderen wordt in het project vertegenwoordigd door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het project wordt gecoördineerd door het Vlaamse studiebureau Iris Consulting uit Brussel. Dat bureau heeft een jarenlange ervaring met het opmaken van regionale plannen in Vlaanderen, maar ook in de Baltische Staten. Vandaar dat er verschillende partners uit het Balticum in het project participeren, meer bepaald uit Litouwen (ministerie van Binnenlandse Zaken) en Letland (Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Latgale, Riga stad en Stockholm School of Economics in Riga). Ook Ierland (Afdeling Milieu en Planning) en Wales (Welsh regering, Welsh Ontwikkelingsmaatschappij, vereniging van steden en gemeenten en de gemeente Caerphilly) nemen deel aan het project.

Het project heeft als hoofddoel de verschillende benaderingen in verband met regionale ontwikkeling en ruimtelijke planning in de verschillende partnerlanden met elkaar te vergelijken. Op basis hiervan wordt gezocht naar 'de goede praktijk'. De verschillende beleidsaspecten worden besproken in seminaries in elk van de partnerlanden. Seminaries hebben al plaatsgevonden in Ierland en Wales en in 2005 zijn er verschillende activiteiten in de Baltische Staten gepland. Het project wordt afgesloten met een grootschalige conferentie in Wales eind 2005.

Het onderwerp van het Vlaamse seminarie is: principes van de regionale ontwikkeling. De groep krijgt vanwege de bevoegde administratie een presentatie over het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Nadien wordt het RSV vanuit andere invalshoeken bekeken. Dat gebeurt op basis van discussies met onder andere vertegenwoordigers van de administratie Economie en van de stad Aalst. Na de middag wordt een rondleiding in het Vlaams Parlement georganiseerd en vindt een gesprek plaats met minister Van Mechelen. Dinsdagavond ten slotte staat er nog een ontmoeting met verschillende sleutelfiguren op het gebied van regionale ontwikkeling op het programma.

Woensdag bekijkt de groep de resultaten van het Vlaamse regionaal en ruimtelijk beleid in de praktijk. Eerst worden een aantal Genkse projecten bezocht, die worden toegelicht door het stadsbestuur en mensen van Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Nadien gaat de groep naar Leuven voor een toelichting van het stadsbestuur over de grote stedelijke projecten. 's Avonds volgt een seminarie met een groep professoren en studenten van de universiteit. Donderdag is er een bezoek aan Antwerpen gepland. Daar zullen verschillende stedelijke vernieuwingsprojecten getoond worden.

Voor Vlaanderen is het onderwerp van dit internationale project momenteel zeer relevant. Enerzijds is de discussie over de relatie tussen ruimtelijke planning en economie al enkele jaren actueel, anderzijds is men in vak- en beleidskringen op zoek naar een meer strategische benadering in de ruimtelijke planning, die zou kunnen toegepast worden bij de herziening van het RSV in 2007.



Vlaamse overheid