Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

16-11-2004
Wethouder Schouten verslagen door Wethouder Loggen met goalballen Sportief duel tussen gemeenten

Wethouder Schouten in actie

Wethouder Loggen van gemeente Zaanstad is er in geslaagd in een sportief duel tegen zijn collega Schouten van gemeente Edam/Volendam de volle winst naar zich toe te trekken. Dit gebeurde afgelopen zaterdag 13 november jl. tijdens de viering van het vijftienjarig bestaan van Goalballvereniging De Dwarsliggers in Edam. De rivaal uit Zaanstad ging er met de overwinning vandoor. Het werd 8-2 in sporthal het Bolwerck in Edam.

Wethouder Schouten vormde een team met Ellen Peterse (ambtenaar Sportzaken) en Nancy Sier (goalballster uit Volendam), terwijl Loggen hulp kreeg van Diane van den Brand (regiomedewerker aangepast sporten) en Carla van der Weide (goalballster uit Wormerveer). Goalball is een balsport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Maar ook door mensen die goed kunnen zien is deze sport uitstekend te beoefenen. Alle spelers dragen een afgeplakte skibril zodat voor wat betreft het 'zien' iedereen gelijk is. Het spel wordt gespeeld met een rubberbal met belletjes aan de binnenkant. Met deze bal wordt onderhands gegooid of gerold.

Goalball is een sport die heel erg gericht op concentratie en oriëntatie. Wethouder Schouten had voornamelijk problemen met zijn richtingsgevoel en dat zorgde op zijn beurt voor enkele lachwekkende situaties. Als de wethouder aan de beurt was, ging de bal alle kanten op behalve in de richting van het doel. Het publiek moest het daarbij soms ook ontgelden. Schouten: "Ik vond het knap lastig. Ik was mijn oriëntatievermogen volledig kwijt. Daarnaast ben ik ook nog eens een beetje doof, dus dat werkte ook niet echt mee in mijn voordeel". Wethouder Loggen had daarentegen minder moeite met het vinden van het doel en wist zelfs meerdere malen fraai te scoren. "Ik vond het leuk om een keer te doen, maar het is wel moeilijk. Je weet totaal niet waar je bent, want door die bril zie je echt niks!"

Goalballvereniging De Dwarsliggers bestaat al sinds 1989. Schouten feliciteerde de vereniging en verraste Wim Hoogterp, secretaris van de Dwarsliggers, met drie gloednieuwe goalballen. "Het is bijzonder dat jullie al vijftien jaar met elkaar en met plezier sporten in de gymzaal aan de Langemeerstraat in Edam. Zonder ballen is het lastig. Dus ik hoop dat met deze drie nieuwe ballen jullie nog een tijdje vooruit kunnen!"

Voor meer informatie over goalball kunt u contact opnemen met Wim Hoogterp, telefoon: (0299) 644 288. Of kijk op www.goalball.nl Mocht u geïnteresseerd zijn in een persoonlijk sportadvies of wenst u meer informatie met betrekking tot aangepast sporten, dan kunt u contact opnemen met de regiomedewerker aangepast sporten, Diane van den Brand, telefoon: (075) 653 99 71 of mail naar
dvandenbrand@sportservicezaanstad.nl


1 /2