Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
SV/R&S/04/76638

Onderwerp Datum
WW-experiment JOP-stages voor WW- 16 november 2004 jongeren

Sinds 18 maart is de Taskforce Jeugdwerkloosheid, met als voorzitter Hans de Boer actief. Het streven van de Taskforce is om 40.000 jeugdbanen te realiseren. De Taskforce werkt met de Modelaanpak Jeugdwerkloosheid van de RWI. In deze modelaanpak staan mogelijke jeugdbanen vermeld, variërend van gewone banen tot leerwerkplekken en stages. Een van de mogelijkheden is de Jongeren Ontwikkelings- en ervaringsPlaats (JOP-stage), een initiatief van VNO-NCW. Doel van de JOP-stage is de opleiding en ervaring van werkloze jongeren op peil te houden, zodat de kans op duurzame uitstroom wordt vergroot. Een JOP-stage is boventallig, duurt drie maanden en is met behoud van uitkering. Veel gemeenten doen hieraan mee. De werkgever kan na afloop een bonus verstrekken van
450,--.
Een groot deel van de bij CWI ingeschreven jongeren voor wie de JOP-stage een geschikt instrument kan zijn, blijkt een WW-uitkering te hebben. Daarom wil het UWV WW-jongeren ook JOP-stages kunnen aanbieden.

Bijgaand treft u een ontwerp-besluit aan, dat gebaseerd is op het nog in werking te treden artikel 130 van de Werkloosheidswet (WW). Dit artikel biedt de mogelijkheid bij algemene maatregel van bestuur regels te stellen voor experimenten met reïntegratie, waarbij van de WW wordt afgeweken. Met dit experimentenbesluit krijgt het UWV de mogelijkheid om jongeren met een WW-uitkering een JOP-stage aan te bieden zonder dat de bonus met de WW-uitkering verrekend wordt. Dit experiment kan begin 2005 in werking treden.
Gezien het belang dat wordt gehecht aan het snel oppakken van jongeren in de WW krijgt het UWV de beleidsvrijheid om per direct op het experiment te anticiperen zodat jongeren met een WW-uitkering die kunnen deelnemen aan een JOP-stage alvast worden geselecteerd.

2

Gelet op artikel 130, vijfde lid, WW, zoals het met de wijziging van enkele sociale zekerheidswetten en enige andere wetten in verband met het aanbrengen van enige vereenvoudigingen komt te luiden, wordt het ontwerpbesluit hierbij aan u voorgelegd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Bijlage: ontwerpbesluit experimenten stageplaatsen voor jongeren in de WW