Gemeente Bergh

Subsidie voor klimaatbeleid gemeente Montferland i.o. 16-11-2004

De gemeente Montferland i.o krijgt E 104.289,- subsidie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu om het ingezette klimaatbeleid uit te voeren. Dit beleid voorziet in concrete maatregelen voor de komende 4 jaar om uitvoering te geven aan het Kyoto-protocol van 1997. Dit protocol beschrijft afspraken van landen wereldwijd over de terugdringing van broeikasgassen (met name CO2).

Dit betekent dat de gemeente waar mogelijk duurzaam bouwt en er extra wordt gelet op het energieverbruik van woningen. Ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals FSC hout en het winnen van zonne-energie wordt gestimuleerd. Bij de aanleg van wegen en riolering wordt gelet op materiaal gebruik. Tevens worden regenpijpen in nieuwbouw projecten losgekoppeld van de riolering, er hoeft dan minder water gezuiverd te worden. Op kosten en energie worden zo flink bespaard. Voor het uitvoeren van maatregelen werkt de gemeente samen met enkele partners waaronder Woningstichting Bergh, Laris en verschillende bouwondernemingen. Voor gemeentelijke gebouwen streeft de gemeente er naar zo min mogelijk energie te gebruiken. Voor onderhoud worden duurzame materialen gebruikt en er wordt extra geïsoleerd.

Als burger kan men ook een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Zet bijvoorbeeld de verwarming eens een graadje lager, neem vaker de fiets in plaats van de auto, en pas Het Nieuwe Rijden toe bij auto gebruik.