Gerechtelijke organisatie

Student Open Universiteit ontvankelijk in bezwaren tegen besluit over afstudeerdatum

Leeuwarden, 16 november 2004 - Met ingang van het studiejaar 2002-2003 is de bachelor-masterstructuur bij de Open Universiteit (OU) ingevoerd. Het College van Bestuur van de OU heeft op 16 januari 2002 besloten om de uiterste datum waarop de ongedeelde opleidingen kunnen worden afgerond, vast te stellen op 31 augustus 2007.

Eiseres, die bestuurskunde studeert aan de OU, heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Zij vindt de periode om nog af te studeren in de ongedeelde opleiding te kort, met name gezien haar medische situatie. Het bezwaarschrift is door de OU niet-ontvankelijk verklaard omdat tegen dit besluit geen bezwaar/beroep open zou staan.

De rechtbank is van mening dat het hier gaat om een besluit van algemene strekking waartegen wél bezwaar en beroep mogelijk is. Eiseres is ook als een belanghebbende aan te merken bij dit besluit. Omdat haar bezwaarschrift dateert van 17 juli 2003 heeft de rechtbank vervolgens onderzocht of het bezwaarschrift niet te laat is ingediend. In haar uitspraak van 15 november 2004 beantwoordt de bestuursrechter deze vraag ontkennend. Omdat het besluit van het College van Bestuur van 16 januari 2002 niet op de goede manier is bekendgemaakt, is de bezwaartermijn niet verlopen.

De uitspraak betekent dat de OU een nieuwe, maar dan een inhoudelijke beslissing moet nemen op het bezwaarschrift van eiseres.

LJ Nummer

AR5729