Artsen zonder Grenzen


Werk AzG in Ivoorkust gaat door
dinsdag 16 november 2004

De medische nood in Ivoorkust blijft groot, nu het geweld er opgelaaid is. Teams van AzG hebben met een beperkte internationale staf en de hulp van zeer ervaren en toegewijde Ivoriaanse medewerkers de projecten in verschillende delen van het land draaiende weten te houden.

Grootste zorgen op dit moment zijn de behandeling van gewonden, het voorkomen van de uitbraak van ziektes als diarree, dysenterie, cholera en mazelen en het draaiende houden van de basisgezondheidszorg en ziekenhuizen. Artsen zonder Grenzen volgt de situatie ter plaatse op de voet. Medische teams bereiden zich voor op een mogelijke toename van de gevechten en uitbraken van besmettelijke ziektes. In het ziekenhuis in de noordelijke stad Bouaké behandelen teams slachtoffers van gewelddadigheden. In Korhogo, ook in het noorden, heeft AzG twee gezondheidscentra en een verloskundig centrum.

In het westen van het land werkt AzG zowel in rebellen- als in regeringsgebied. In de stad Danané, in rebellengebied, runt AzG het enige ziekenhuis in de stad, waar elke dag meer dan honderd consulten plaatsvinden. In het dorpje Bin Houyé, in het gebied dat in handen is van de regeringstroepen, ondersteunt AzG het plaatselijke gezondheidscentrum In de stad Man blijven alle afdelingen van het ziekenhuis, inclusief een therapeutisch voedingscentrum voor ondervoede kinderen, open. Ook in Guiglo blijven consulten doorgaan.

In de hoofdstad Abidjan werkte AzG al voor het huidige geweld al in de centrale gevangenis. Ook zorgden teams voor schoon drinkwater op een aantal plekken in de stad. Dit werk gaat gewoon door. Na de onlusten van afgelopen week heeft de organisatie daarnaast medicijnen gedoneerd voor de behandeling van gewonden in verschillende ziekenhuizen van de stad.

---