Landelijke Studenten Vakbond


Studenten geweigerd voor psychologie

Utrecht, 16 november 2004 -- Vier universiteiten willen komend studiejaar een numerus fixus voor de opleiding psychologie invoeren. De universiteiten moeten hun besluitvorming snel afronden, want de deadline voor het melden van een numerus fixus aan de IB-Groep is 1 december. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) erkent dit probleem, maar ziet het halsoverkop invoeren van numerus fixus niet als oplossing. Met goede, eerlijke voorlichting kunnen de instellingen veel meer bereiken.

De Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, en de Radboud Universiteit Nijmegen kunnen de enorme toestroom van studenten niet aan, en hebben te kampen met gebrek aan collegezalen en practicumcapaciteit. De Vrije Universiteit Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden stelden vorig jaar al een numerus fixus in. De aantallen studenten die worden toegelaten variëren per opleiding tussen de 400 en 550 studenten per jaar. De UvA wil bijvoorbeeld in het studiejaar 2005-2006 een numerus fixus van vijfhonderd plaatsen instellen voor de opleiding.

Numerus fixus is geen passende oplossing voor capaciteitsproblemen, aldus de LSVb. Deze maatregel bedreigt de toegankelijkheid van het onderwijs. Studenten die een voldoende vooropleiding hebben, moeten de kans krijgen om deel te nemen aan het onderwijs dat zij kiezen. Dit is beleid van staatssecretaris Rutte, die immers 'de student op de juiste plek' wil krijgen. Aangezien psychologie niet alleen veel inschrijvingen, maar ook een grote uitval van studenten kent, biedt goede voorlichting volgens de LSVb uitkomst. Wanneer het studenten van te voren duidelijk is wat een opleiding inhoudt en welke competenties zij hiervoor nodig hebben, wordt uitval teruggedrongen en zullen de mensen die zich inschrijven dat zeer bewust doen. LSVb-voorzitter Kim Toering: 'Onderwijsinstellingen zouden moeten investeren in goede, eerlijke voorlichting, in plaats van zonnige reclamecampagnes om studenten te trekken. Daarmee wordt het probleem aangepakt, niet met het blind invoeren van een numerus fixus.'

Contact

©2000-2004 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.