Gemeente Utrecht

Ruimtelijke Visie: meer variatie en kwaliteit in Overvecht

De Utrechtse wijk Overvecht moet een plezierige en aantrekkelijke wijk zijn om te wonen. Met die ambitie als vertrekpunt is de Ruimtelijke Visie Overvecht 2004-2020 ontwikkeld. Om Overvecht aantrekkelijker te maken voor jong en oud, voor huidige en voor nieuwe bewoners wordt voorgesteld in de wijk de variatie tussen buurten te vergroten door verschillen in woonmilieus aan te brengen. Tegelijkertijd moet de kwaliteit van de openbare ruimte en het groen worden versterkt. De visie is tot stand gekomen in samenspraak met onder meer corporaties, de Wijkraad Overvecht, Bewonersplatform Overvecht en ondernemers uit de wijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft de visie nu vrij gegeven voor inspraak.

De Utrechtse wijk Overvecht is een typisch product van de na-oorlogse stedenbouw. Groen en ruim van opzet heeft Overvecht veel kwaliteiten: de gunstige ligging ten opzichte van de binnenstad, het spoor en de uitvalswegen, het in het hart van de wijk gelegen grootwinkelcentrum, de parken en de nabijheid van recreatiegebieden. Aan de andere kant voldoen zowel de woningen als de openbare ruimte niet meer aan de eisen die bewoners nu en in de toekomst stellen. Mede daardoor staan (veertig jaar na de bouw van de wijk) leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang onder druk. Bewoners, ondernemers, gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars zijn het erover eens dat Overvecht een ingrijpende opknap- en onderhoudsbeurt nodig heeft.

Er lopen inmiddels al vele bouw- en verbouwinitiatieven van corporaties en andere marktpartijen. Daarnaast spelen projecten om de parken en de openbare ruimte aan te pakken. De Ruimtelijke Visie Overvecht 2004-2020 is bedoeld als toetsingskader om al die ontwikkelingsactiviteiten goed te begeleiden. Tegelijkertijd laat de visie zien dat Overvecht voor investeerders een zeer kansrijke wijk is.

In het kader van De Utrechtse Opgave (DUO) wordt door corporaties in de komende jaren veel geïnvesteerd in de vernieuwing van de woningvoorraad van Overvecht. Verder worden door projectontwikkelaars plannen uitgewerkt om het grootwinkelcentrum om te vormen tot een aantrekkelijk centrum, en werkt de gemeente aan een grondige opknapbeurt van de parken. Al deze plannen passen binnen deze visie.

Woonmilieus
De visie onderscheidt in Overvecht zes woonmilieus, die als etiket 'hofwonen, parkwonen, suburbaan wonen, centrum-stedelijk wonen, stedelijk wonen en buitenplaats' hebben meegekregen. Zo is voor de buurt rond winkelcentrum de Gagelhof gekozen voor ´hofwonen´. Het gaat hier om een woonmilieu van eensgezinswoningen en niet al te hoge appartementencomplexen rond gemeenschappelijke binnentuinen; rustig wonen met winkels in de buurt en parkeren in/onder de woning. Daarentegen kiest de visie voor ' centrum stedelijk wonen' rond het grootwinkelcentrum Overvecht. Hier zorgt woonbebouwing in hoge dichtheid, boven en bij winkels en uitgaansgelegenheden, voor een veel levendiger straatbeeld. Nabij de Vecht en bij het Noorderpark is ruimte voor " buitenplaatsen": wonen in een exclusief klein appartementencomplex in of aan de rand van een park. Bij het bepalen van een woonmilieu voor de verschillende buurten in Overvecht is gebruik gemaakt van de ligging en huidige kwaliteiten van de buurt. Door verschillen in onder meer bebouwingsvorm, inrichting van de openbare ruimte en parkeeroplossing te versterken krijgen buurten een eigen gezicht waardoor bewoners zich beter identificeren met de buurt waarin ze wonen en voor bezoekers geldt dat ze zich beter kunnen oriënteren in Overvecht. Het is niet de bedoeling heel Overvecht af te breken. Het gaat er om wat goed is te behouden en daar door ingrijpende renovatie en sloop/nieuwbouw kwaliteit aan toe te voegen.

Groen raamwerk
Het groen in Overvecht omgeeft de woonbuurten en vormt van Noord naar Zuid en van Oost naar West het raamwerk van de wijk. Op dit moment is veel van het bestaande groen nogal eentonig en wordt het te weinig voor recreatie en ontspanning gebruikt. De visie wil daarom de gebruikswaarde van het groen vergroten. Daarnaast pleit de visie ervoor de variatie van groen langs water, grote verbindingswegen en in parken te benadrukken. Daardoor kan de groenstructuur de oriëntatie in en de identiteit van de wijk versterken. Een andere opgave is om het groene raamwerk van Overvecht beter te verbinden met de rest van de stad en het omringende landschap. Om al die opgaven uit te voeren wordt het groene raamwerk opgedeeld in 8 programma's ieder met een eigen thema. Zo krijgt het groen langs de Einsteindreef "Entree van Overvecht" en Park de Gagel "Schakel tussen stad en Noorderpark" als programma mee.

Inspraak
Van 24 november tot 23 december 2004 kunnen belanghebbenden inspreken op de Ruimtelijke Visie Overvecht 2004-2020. De visie ligt ter inzage in Wijkbureau Overvecht, Zamenhofdreef 17 te Utrecht. Belanghebbenden kunnen ook via www.utrecht.nl inspreken. Hier is ook het visierapport te downloaden. Op 30 november 2004 organiseert de gemeente een inspraakbijeenkomst in het Vechthuis, Jagerskade 13 in Utrecht. De avond begint om 19.00 uur. Tijdens deze avond is er volop gelegenheid voor bewoners en andere belanghebbenden om vragen te stellen en een reactie te geven op de visie. Naast de gemeente zullen ook de corporaties Mitros, Portaal en B0-Ex aanwezig zijn.

Noot voor de media:
Voor meer informatie of om een exemplaar van de Ruimtelijke Visie Overvecht 2004-2020 aan te vragen, kunt u contact opnemen met de Gemeente Utrecht, Gerard Derksen, telefoonnummer 030-286 11 68 of Jurjen van Keulen, telefoonnummer 030-286 71 13.