Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits (8 - 12 november) (16/11/04)

Vlaams Parlement

Dinsdag duidde de fractie Kris Van Dijck aan als nieuwe fractieleider. Hij volgt in die functie Bart De Wever op die op 23 oktober verkozen werd tot algemeen voorzitter van de partij, een functie die niet cumuleerbaar is met het leiderschap van de fractie. Kris Van Dijck heeft de ambitie om de slagkracht van de fractie maximaal te benutten. Hiervoor kan hij rekenen op de inzet van alle fractieleden, de parlementaire medewerkers en het fractiesecretariaat. We wensen hem veel succes.

Bart De Wever interpelleerde minister Vandenbroucke over de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderwijs. De gebruikte criteria zijn veeleer afgestemd op de exacte wetenschappen en laten de humane wetenschappen in de kou staan. De meting gebeurt immers op basis van gekwantificeerde bibliometrische gegevens. Het publiceren in zogenaamde A1-publicaties en uitgaven bij wetenschappelijke uitgeverijen zijn daarbij twee belangrijke criteria. In wetenschappelijke kringen wordt algemeen aanvaard dat, wat de humane wetenschappen betreft, de lijst van A1-tijdschriften niet deugt als criterium voor het meten van het wetenschappelijk niveau van gepubliceerd onderzoek. Ook minister Vandenbroucke erkende dit en voegde eraan toe dat er voor de humane wetenschappen en in zekere zin ook voor de gedragswetenschappen een andere, meer genuanceerde benadering nodig is. Verder zal de minister het rapport van de commissie die het onderzoeksmanagement en de werking van de universiteiten geëvalueerd heeft, afwachten en desgevallend het beleid inzake kwaliteitsmeting van het onderzoek bijsturen. Vermits het FWO-Vlaanderen dezelfde criteria hanteert, gaat Bart De Wever aansluitend een vraag om uitleg stellen aan minister Moerman. We houden u op de hoogte.

In de commissie voor onderwijs kwam de N-VA dinsdag tussen omtrent het aanbod van snoepgoed en frisdranken op school. Deze tussenkomst kwam er naar aanleiding van het dossier dat Helga Stevens samenstelde over de preventie van obesitas.
Helga Stevens en Kris Van Dijck voerden aan dat in een studie van de WHO duidelijk het verband wordt gelegd tussen het risico van overgewicht en de obesogene omgeving in scholen, waarbij vooral de aanwezigheid van frisdrank- en snackautomaten een belangrijke factor is. Met zon verbod op frisdrankautomaten zou Vlaanderen trouwens niet alleen staan. Er is reeds een verbod in Canada en Frankrijk volgt vanaf 2005. Maar ook Brussel en Wallonië bannen snoep- en frisdrankautomaten uit de scholen.
Het alternatief dat de Helga Stevens naar voor schuift zijn waterfonteintjes. Een bijkomend voordeel is dat waterfonteintjes minder afval met zich meebrengen dan blikjesautomaten. Helga Stevens is ook sterk voorstander van het aanbieden van fruit in het schoolwinkeltje of de kantine ter vervanging van snoepgoed. Het antwoord van de minister was teleurstellend. Frank Vandenbroucke antwoordde dat hij veel belang hecht aan de autonomie van de scholen. De minister ziet vooral heil in sensibilisering, enerzijds door de scholen tijdens de lessen, anderzijds door initiatieven van de CLBs en de LOGOs. Momenteel is de minister geen voorstander van een verbod. Hij beloofde de initiatieven van de verschillende scholen op te volgen en dit dossier over enkele maanden terug te bekijken. Wat gezonde alternatieven zoals het aanbieden van fruit op school betreft, beperkte de minister zich tot het verwijzen naar de bestaande initiatieven zoals Tutti Fruti. Helga Stevens blijft dit dossier opvolgen. De gezondheid van onze jongeren is te belangrijk om niet te blijven hameren op deze aandachtspunten.

Nog op dinsdag ondervroeg Jan Loones minister-president Leterme over de festiviteiten rond 175 jaar België, 25 jaar federalisme. De federale regering heeft immers de ambitie om volgend jaar, naar aanleiding van de zogenaamd feestelijke gebeurtenis van 175 jaar België, een volledig feestprogramma op poten te zetten en probeert de gewesten en gemeenschappen er zoveel mogelijk bij te betrekken. De Vlaamse regering besliste geen eigen Vlaams programma op te stellen en maakte duidelijk dat er ook geen sprake kan zijn van het opnemen van de 11-julivieringen in 175-25. Gelukkig maar. In de wandelgangen viel te horen dat deze beslissing een duidelijke N-VA stempel draagt. We kunnen dit alleen maar bevestigen.

Jan Peumans ontving deze week een antwoord van minister-president Leterme over de mogelijke oprichting van een Vlaams kwaliteitslabel voor agrovoedingsproducten. Europa erkent namelijk sinds 2002 regionale kwaliteitslabels en het Waals gewest heeft hiervan reeds gebruik gemaakt met de lancering van het EQWALIS-keurmerklabel. Volgens de minister-president wegen de voordelen van een dergelijk Vlaams kwaliteitslabel (duidelijkheid, bekendheid, ) niet op tegen de nadelen. Zo geeft een label geen antwoord op de specifieke vragen van de consument, en dreigt een crisis in één bepaalde sector af te stralen op de hele landbouw-, tuinbouw- en visserijsector. Het is dus niet de bedoeling om een overkoepelend Vlaams kwaliteitslabel op te richten, wel wordt er gestart met een overkoepelend erkenningsbeleid. Bovendien verwijst de minister-president in zijn antwoord naar heel wat bestaande sectorale initiatieven en vindt hij het niet de taak van de Vlaamse overheid hierin regelgevend op te treden. Wel dient de overheid een klimaat te creëren waarbinnen de sectoren initiatieven kunnen uitwerken.

Mark Demesmaeker ondervroeg minister Vervotte over de verkiezingsdeelname van rusthuisbewoners. Ouderen blijken te vaak afwezig te blijven op de dag van de verkiezingen. Uiteraard hebben we begrip voor de fysieke toestand waarin vele rusthuisbewoners zich bevinden, maar toch lijkt een extra inspanning nodig en nuttig. Hierin is een rol weggelegd voor de overheid, maar ook voor de rusthuizen zelf. Dit kan gaan van sensibilisering tot praktische ondersteuning bij de kiesverrichting zelf. Hoewel ze stelt dat het probleem niet mag overschat worden, stelt minister Vervotte in haar antwoord dat wie weinig gemotiveerd is, makkelijker zijn beperkte mobiliteit zal inroepen om aan de kiesplicht te verzaken. Anderzijds klopt het dat op plaatsen waar directies voor de nodige stimulansen zorgen, de participatie aan de kiesverrichtingen stijgt.

Kamer van volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote interpelleerde minister Demotte over de besparingsmaatregelen in de buitenschoolse kinderopvang. De gemeentebesturen ontvingen in juli een brief van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers waaruit bleek dat de kinderopvang door een aantal maatregelen wel eens duurder zou kunnen worden. Het beheerscomité stelde vast dat er een structureel tekort is van 4,5 miljoen euro op jaarbasis. Het gevolg is dat men gaat besparen in het budget van de buitenschoolse opvang. De voornaamste ingrepen voor 2004 zijn het moratorium op de aanwezigheidsdagen en de investeringen die geen deel meer uitmaken van de werkingskosten. Voor 2005 beëindigt men de verhoogde subsidies voor de huistaakbegeleiding en schaft men de cofinancieringvrijstelling af. Dit zal ongetwijfeld een impact hebben op de organisatie van de gemeentelijke kinderopvang.

De grootte van de meerkost verschilt naargelang de gemeente zelf de kinderopvang organiseert of de organisatie overlaat aan IBOs. De Groote drong aan op een herziening van de maatregelen. Minister Demotte beloofde een nieuw voorstel uit te werken en verwees naar een eventueel uitstel. De Groote merkte op dat de federale besparingen weerom de gemeenten treffen. Hij stelde dat vele gemeenten de vorige jaren hun verantwoordelijkheid opnamen en kinderopvang organiseerden, hetgeen gepaard ging met aanzienlijke investeringen. Nu dreigen die gemeenten slachtoffer te worden van hun ijver en van het succes van de buitenschoolse kinderopvang. Dit is een besparing op de kap van de gemeenten en dit kan niet. Patrick De Groote kijkt dan ook hoopvol maar kritisch uit naar een verdere reactie van minister Demotte.

Auteur:
wetenschappelijk medewerker
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be