Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA 's-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
11 november 2004 UB/AM/04/79521
142-04-SZW

Onderwerp Datum
uitspraak Centrale Raad van Beroep over 16 november 2004
methode WAO-keuringen

Met uw brief van 11 november jl. verzoekt u mij in te gaan op de recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de methode waarmee het UWV arbeidsongeschikten keurt. U vraagt mij aan te geven welke consequenties de uitspraken van de CRvB hebben voor de herbeoordelingsoperatie. Tevens wenst u op de hoogte te worden gesteld van de wijze waarop arbeidsongeschikten over een en ander geïnformeerd zullen worden.

Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek.

Allereerst wil ik de indruk die is ontstaan naar aanleiding van een artikel in het dagblad Trouw, dat de uitspraken van de CRvB gevolgen hebben voor de herbeoordelingsoperatie, wegnemen. In de zes mij bekende uitspraken bevestigt de CRvB dat het CBBS als hulpmiddel voor de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid, door het UWV gebruikt kan worden. In vier uitspraken is het UWV in het gelijk gesteld en in twee uitspraken is het bestreden besluit vernietigd met instandhouding van de rechtsgevolgen. UWV bevestigt mij in deze zienswijze.

Naast het algemene oordeel van de CRvB dat het CBBS als hulpmiddel aanvaardbaar is, constateert de CRvB dat het CBBS op onderdelen minder inzichtelijk is dan het FIS, dat voorheen door het UWV werd gebruikt. Het gaat daarbij om drie technische punten.

De CRvB stelt dat UWV bij lopende procedures in de gelegenheid is om bestreden besluiten te voorzien van een nadere onderbouwing om de hiervoor genoemde onvolkomenheden op te heffen.

Bij toekomstige besluiten vanaf 1 juli 2005 dienen de onvolkomenheden verholpen te zijn en krijgt UWV in de beroepsfase geen gelegenheid meer om een nadere onderbouwing te geven. Concreet

2

betekent dit dat UWV uiterlijk vanaf 1 juli 2005 het CBBS dient te hebben aangepast of uiterlijk vanaf 1 juli 2005 bij de primaire beslissing de door de CRvB gewenste zwaardere verslaglegging en motivering levert.

UWV heeft mij direct gemeld dat gekeken zal worden welke aanpassingen aan het CBBS nodig zijn om de technische gebreken te verhelpen. Het UWV zal deze aanpassingen zo snel mogelijk realiseren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)