Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
98 Vragen van de heer J.H. Berends en de heer R. Nandlal
(ingekomen 21 oktober 2004)

Enige tijd geleden werd aangekondigd dat er een experiment gestart zou worden met horeca-terrassen op het middendeel van de Neude.

Van diverse kanten horen wij dat ondernemers langs het plein onderling al aan het verdelen zouden zijn geslagen. Dat lijkt ons een niet-wenselijke gang van zaken.

1. Kunt u ons informeren over de criteria voor gebruik van het plein die u toepast bij het experiment?
2. Maakt u gebruik van een toewijzingsprocedure of verdeelsleutel voor de ondernemers langs het plein?
3. Zijn er al terrasvergunningen toegezegd voor het middendeel van het plein?
4. Heeft u al afspraken gemaakt hoe moet worden omgegaan met die vergunningen tijdens evenementen op het plein?
5. Worden het tijdelijke vergunningen voor de duur van het experiment (hoelang is dat eigenlijk)?


Antwoorden van burgemeester en wethouders
(verzonden 16 november 2004)

1. Vooropgesteld moet worden dat, conform het collegebesluit van 14 september 2004 over terrassen op de Neude, het initiatief voor het maken van een plan in eerste instantie bij de horeca-ondernemers aan de Neude ligt. Aan een afvaardiging van de horeca-ondernemers is gevraagd met een gezamenlijk plan te komen. Verschillende gemeentelijke diensten en de afdeling Bijzondere Wetten van de politie zullen vervolgens het plan van de ondernemers toetsen aan vigerend beleid en randvoorwaarden uit het oogpunt van bijvoorbeeld vormgeving en uitstraling, verkeer, veiligheid, openbare orde en handhaafbaarheid (uiteraard is onder andere het gemeentelijk terrassenreglement zoals vastgesteld in uw Raad in mei 2004 leidraad). Deze randvoorwaarden zijn bij de ondernemers bekend. Er zijn door de gemeente geen criteria vastgesteld voor de "commerciële verdeling" van vierkante meters terrassen.


Voor zover ons bekend is er samenwerking tot stand gekomen tussen een aantal ondernemers die met hun gevel grenzen aan de zuidkant van het plein. In het plan van de ondernemers is het uitgangspunt: "de grenzen van de gevels bepalen de grenzen van de verschillende terrassen". De reden hiervoor is dat het bedienend personeel duidelijke zichtlijnen, daarmee contact moet hebben met (het publiek op) de terrassen op het plein en het publiek moet weten op wiens terras men zit.


Signalen hebben ons bereikt dat een enkele ondernemer zich tekort gedaan voelt in de verdeling van vierkante meters terras in het in ontwikkeling zijnde plan. Dit is voor ons aanleiding geweest om nogmaals aan te dringen op een door alle ondernemers gedragen plan. Aangeboden is met de ondernemers mee te denken over een unaniem voorstel. Alleen in het uiterste geval, wanneer ondernemers niet tot één goed gezamenlijk voorstel kunnen komen, overwegen wij criteria op te stellen op basis waarvan we een beslissing zullen nemen over de "commerciële verdeling".

2. Zie ook het antwoord op vraag 1. De opdracht ligt op dit moment bij de ondernemers om in onderling overleg een plan te maken.

3. Nee, er zijn nog geen terrasvergunningen toegezegd voor het middendeel van het plein.


4. Bij de horeca-ondernemers is bekend dat de Neude primair een evenemententerrein is en dat terrassen van het plein moeten verdwijnen op het moment dat er evenementen plaatsvinden die promotioneel van waarde zijn voor de stad Utrecht en die ruimtelijk gezien het hele plein nodig hebben. In hun plan zullen zij moeten aangeven hoe en waar zij hun tafels en stoelen op zullen slaan als er evenementen op de Neude zijn. Ook zullen zij moeten aangeven of en zo ja op welke manier het meubilair makkelijk verplaatsbaar is wanneer dit vanuit openbare orde en veiligheid is vereist.

5. Wij zullen tijdelijke terrasvergunningen uitgeven voor het terrassenseizoen 2005 (vanaf begin mei tot en met eind september). Na een evaluatie met alle belanghebbende partijen kunnen deze vergunningen definitief worden gemaakt.


---- --