Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 16-11-2004

Tweevandaag-kijker voelt zich veilig in buurt

Uit de uitslag van het TweeVandaag Opinie Panel (TOP) blijkt dat een grote meerderheid van de TWEEVANDAAG-kijker zich veilig voelt in zijn/haar buurt. Driekwart van de ruim tienduizend respondenten voelt zich even veilig als vijf jaar geleden. De volledige uitslag van de enquête wordt in de uitzending van vanavond (dinsdag 16 november) bekendgemaakt.

In deze enquête is gevraagd naar de veiligheid van de de buurt waar men woont. Ruim tienduizend kijkers hebben gehoor gegeven aan de oproep om met deze enquête mee te doen. Daarbij werden onder meer de volgende vragen voorgelegd:
* Voelt u zich doorgaans veilig bij u in de buurt?
* Voelt u zich veiliger/onveiliger dan vijf jaar geleden? En waarom?
* Welke maatregelen zouden uw gevoel van veiligheid in uw buurt het meest vergroten?

Bijna een kwart van de ondervraagden voelt zich onveiliger dan vijf jaar geleden. Belangrijkste redenen zijn: meer hangjongeren, meer inbraken en minder politie. Om dat gevoel van onveiligheid weg te nemen zouden onder andere de volgende maatregelen genomen moeten worden: de wijkagent moet terug op straat, er moet meer sociale controle komen en er moet meer opvang en activiteiten voor jongeren komen in de buurten.

Hans Boutellier, directeur van het Hilda Verwey-Jonkerinstituut, vindt het opvallend dat een kwart van de ondervraagden zich onveiliger voelt dan vijf jaar geleden: "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de dood van Theo van Gogh daar mee te maken heeft."

Zie ook: www.tweevandaag.nl