Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

16-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Onderwijs, Jeugd en Cultuur | Persberichten


---

Brussel steunt werkplan voor cultuur

De Europese ministers voor Cultuur laten een onderzoek doen naar wat de culturele en audiovisuele industrie aan de Europese concurrentiekracht bijdraagt. Dit onderzoek is een van de voorstellen uit het nieuwe werkplan voor cultuur van staatssecretaris Van der Laan dat dinsdag tijdens een vergadering van de Onderwijs, Jeugd en Cultuurraad in Brussel werd besproken. Als het onderzoek is afgerond volgt een rapportage in de Europese Raad.

De EU ziet in de mobiliteit van museale collecties en van artiesten effectieve middelen om meer Europese burgers in contact met erfgoed en cultuur te brengen. Daarom besloot de OJC-raad om een groep Europese specialisten te laten adviseren over de bevordering van collectiemobiliteit. De groep start al over enkele weken. Voorzitter wordt directeur R. de Leeuw van het Rijksmuseum. Ook komt er een onderzoek naar de belastingobstakels voor het vrije verkeer van kunstenaars in de EU.

De OJC-raad stemde verder in met een actieplan voor de digitalisering van erfgoed. Doel hiervan is de verschillende initiatieven van de lidstaten op digitaliseringsgebied met elkaar te verbinden. Het actieplan voor digitalisering is in de loop van volgend jaar gereed.

Binnen enkele maanden komt ook de Europee Commissie met iets nieuws, een plan voor een nieuw webportaal. Het webportaal moet de mobiliteit van mensen die in de culturele sector werken en van museale collecties ondersteunen en de interculturele dialoog bevorderen.

Steun was er niet alleen voor het werkplan van staatssecretaris Van der Laan, ook de programmavoorstellen Cultuur 2007 en Media 2007 van de Europese Commissie werden positief ontvangen.

http://www.eu2004.nl/20041116-12112-L