Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Meer beroepsvoorlichting en meer stageplaatsen in de zorg 16 november 2004

GS steunen project "Competentieontwikkeling in Noord-Nederland"

Het college van GS stellen Provinciale Staten voor het project "Competentieonwikkeling in Noord-Nederland" te subsidiëren met EUR 74.270,--.

Dit initiatief van PROVO'97 (Coöperatieve vereniging voor de Gezondheidszorgopleidingen van het Drenthe College, het Noorderpoort-college, het Alfa-college, het Menso Alting college en de Hanzehogeschool) is erop gericht nieuwe - praktijkgerichte - leermogelijkheden in de zorgsector te ontwikkelen.

Het project past goed bij de doelstellingen van de Provincie, omdat het bijdraagt aan de afname van voortijdig schoolverlaters én aan de toename van stageplaatsen. Daarnaast versterkt het de relatie tussen de zorginstellingen (bedrijfsleven) en de onderwijs-instellingen. En wat GS ook belangrijk vindt, het draagt bij aan het opvangen van de toekomstige vergrijzingsproblematiek in de zorgsector.

Beroepsvoorlichting en stageplaatsen
Met "Competentieontwikkeling in Noord-Nederland" wordt de beroeps-voorlichting verbeterd, waardoor leerlingen beter in staat zijn om een keuze te maken voor een studierichting. Verder worden leerlingen door stages beter voorbereid op hun toekomstig beroep. Het gehele project vindt plaats in nauw overleg met werkgevers in de zorg en onderwijs-instellingen.

Het initiatief van PROVO'97 bestaat uit 3 deelprojecten: "VMBO ziet Zorg", is bedoeld om 2400 VMBO-leerlingen vroegtijdig kennis te laten maken met verschillende werkvelden. Hiertoe worden zogenaamde beroepencarrousels ontwikkelt. Het project zorgt ervoor, dat leerlingen een betere keus kunnen maken voor de sector Gezondheidszorg en Welzijn, beter voorbereid zijn en hierdoor minder snel uitvallen. De beroepencarrousel is bedoeld voor alle leerwegen in het VMBO.

"Laat óns zorgen", is bedoeld voor 120 MBO-leerlingen van niveau 1 en 2. Het betreft een uitbreiding van het aantal stageplaatsen door middel van het creëren van leerafdelingen in verzorgings- en verpleeginstellingen.
Op dit moment wordt er een tekort aan stageplaatsen gesignaleerd, terwijl het praktijkelement juist voor deze leerlingen van groot belang is. Omdat de docent ook op de leerafdeling de leerlingen begeleidt, is een goede en intensieve begeleiding gewaarborgd. Hierdoor zal het aantal uitvallers tijdens de stage afnemen. Voor de deelnemers aan dit project geldt een baangarantie van 80%.

"Laat óns verplegen", is gericht op 75 derde/vierdejaars leerlingen verpleegkundigen op MBO en HBO niveau en 25 BBL-leerlingen niveau 4. Ook hier worden leerafdelingen in ziekenhuizen, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorginstellingen gerealiseerd. Via het project komen er meer stageplaatsen beschikbaar en worden de leerlingen beter voorbereid op hun toekomstige beroep. Ook voor dit project geldt een baangarantie van 80%.

Vergrijzing en vergrijsde sector
De gezondheids- en welzijnszorg is veruit de grootste sector qua werkgelegen-heid in de provincie Groningen. De verwachting is dat de werkgelegenheid in de toekomst alleen maar zal toenemen, vooral omdat door de toenemende vergrijzing steeds meer een beroep zal worden gedaan op deze sector.

En dat terwijl de zorgsector zelf een van de meest vergrijsde sectoren is in de provincie. Een dubbel probleem, waardoor in de nabije toekomst een groot tekort zal ontstaan aan personeel in de zorg. Tegelijkertijd wordt de gezondheidszorg geconfronteerd met bezuinigingen, waardoor het aantal stageplaatsen afneemt. GS vinden het daarom van belang om nu in te zetten op het toeleiden van nieuw personeel.