FLEVOLANDS BUREAU V. TOERISME
http://www.vvvflevoland.nl

Brasserie de Kemphaan uit Almere beste restaurant in kookwedst

Gisteren vond de eerste kookwedstrijd Smakelijk Flevoland plaats. Een culinaire strijd tussen toprestaurants om het beste Flevoland menu met gebruik van streekproducten. Brasserie de Kemphaan uit Almere is uitgeroepen tot het beste Flevoland restaurant van 2004. De vakkundige jury was hierin unaniem: De Kemphaan had het beste Flevolandse menu. Chefkok Lars Priessen en kok Victor Smit hebben prachtig gebruik gemaakt van regionale producten. Wij houden er een heel goed gevoel aan over. Het beste voorgerecht werd bereid door Restaurant Brasserie Bakboord uit Almere. De prijs voor het beste hoofdgerecht en beste nagerecht ging eveneens naar Brasserie De Kemphaan.

Hoog niveau finalisten
De jury is van mening dat de Flevolandse keuken nogal eens onderschat wordt. Ze was onder de indruk van het hoge niveau van de koks en de verrassende creaties die met regionale producten zijn gemaakt tijdens de wedstrijd. De driegangen menus werden beoordeeld op verwerking van streekproducten, presentatie, moeilijkheidsgraad, smaak en vaktechnisch. De jury, die bestond uit voorzitter Jan-Gerard van der Wal, bestuurslid Koninklijk Horeca Nederland, topkok Pascal Jalhaij, Koos de Laat, eigenaar Masterclass Cooking, gedeputeerde Andries Greiner en directeur Rien van der Velde van het Agrarisch Kennis Centrum, kreeg bij de beoordeling geen namen van restaurants te zien. Iedereen had daardoor even veel kans. Van de oorspronkelijk 15 Flevolandse deelnemers stonden gisteren bij Willem de Boer Partyservice in Emmeloord 5 finalisten tegen elkaar te koken; uit Emmeloord restaurant Le Mirage en Grand Café The Bottom, Mes Amis uit Urk en uit Almere Brasserie de Kemphaan en Restaurant Brasserie Bakboord.

Flevoland menu winnaar
Chef-kok Lars Priessen (35) en Victor Smit (26) van het winnende restaurant werken sinds de zomer van 2004 bij De Kemphaan. Lars Priessen heeft al bij verschillende gerenommeerde restaurants gewerkt. Ondermeer bij Vermeer toen deze in 1993 de Michelinster kreeg. Priessen en Smit deden allebei voor de eerste keer mee aan een wedstrijd. Priessen: De prijs hadden we niet verwacht, maar we zijn echt trots. Natuurlijk hoop je er wel op. We hebben bij het Flevoland menu goed gekeken naar de harmonie en naar de grond. De aardappels, appels, knoflook komen uit de Flevolandse bodem. In het hoofdgerecht hadden we bigfilet oftewel het ondergewaardeerde biggetje. Als je big bij de biologische boer haalt die kruiden en klavertjes vier eet dan is dit een geweldig product. Wij houden van puur koken met lokale biologische ingrediënten. Het Flevoland menu past daarom precies bij onze stijl. We willen een pure smaak. Door bijvoorbeeld een specerij aan een peer toe te voegen, trek je de smaak omhoog. Op ons verzoek worden op het Stadslandgoed weer Oudhollandse groenten verbouwd, zoals aardpeertjes en kardoen. Deze gaan we natuurlijk gebruiken. Smit: We koken alleen gerechten waar we honderd procent achterstaan.Bij twijfel doen we het niet. De smaak moet echt perfect zijn, daarom wordt alles geproefd. De medewerkers van De Kemphaan hopen door de wedstrijd meer aanloop te krijgen.

Kijk voor meer informatie over Flevolandse restaurants, streekproducten, recepten en meer informatie over de kookwedstrijd op www.smakelijkflevoland.nl.

Noot voor de Redactie /