Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 16 november 2004

Intermediaironderzoek: wat zijn de beste springplankbedrijven?

Multinationals het beste voor carrière

Wie een topcarrière ambieert, moet beginnen bij een multinational. Ze hebben de beste reputatie bij een volgende werkgever, selecteren het strengst aan de poort (wie daar vandaan komt kan dus wel wat), ze hebben uitgestippelde carrièrepaden en leiden hun mensen het beste op. Dat blijkt uit een onderzoek van Intermediair onder 83 recruiters van de grootste werving- en selectiebureaus. Ondernemingsgeest en creativiteit ontwikkel je daarentegen sterker bij de middelgrote bedrijven waar je meer training on the job krijgt.

Unilever (op 1), Shell ( 2), ABN Amro (4) en ING (5) leiden de beste managers op, vinden de ondervraagde recruiters. Ze krijgen niet alleen een gedegen managementopleiding in theorie en praktijk, ze ontwikkelen ook gevoel voor het politieke spel. Minder goed zijn ze in strategisch denken en analyseren. Daarvoor moet je zijn bij de grote strategische consultancybureaus zoals McKinsey (gedeelde 5e plaats) en Boston Consulting Group (11). Daar werken de slimste jongens en meisjes van de klas. Ze kunnen op het hoogste niveau problemen oplossen, maar zijn minder goed in het samenwerken en communiceren met mensen op een lager niveau. Managementconsultants zoals die van PricewaterhouseCoopers (3) en Accenture (9) zitten daar tussenin: werknemers leren er analyseren (maar gaan niet echt de diepte in) én managen. De grote namen hebben de beste reputatie, maar leveren ook mensen af die minder allround zijn omdat ze in het bedrijf maar een schakeltje waren. Echt ondernemen en creatief denken heeft meer kans bij de kleinere en middelgrote ondernemingen, waar je niet zeven kleilagen boven je hebt . De overheid heeft als springplank een regelrecht beroerde reputatie: ze biedt geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden, maar aan wie er gewerkt heeft, kleeft voorgoed het ambtenaar-imago'.

Beste springplankbedrijven:


1 Unilever

2 Shell

3 PriceWaterhouseCoopers

4 ABN Amro

5 ING/McKinsey

6 Kpmg

7 General Electric

8 Philips/Rabobank

9 Accenture

10 Deloitte

Voor de redactie:
Het hele artikel staat op www.intermediair.nl. Meer informatie bij Daphne van Paassen: 0610147256

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463220
f (023) 5465521
e info@intermediair.nl

Intermediair Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van het weekblad, de site, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek).