Gemeente Dordrecht


Eerste resultaten herstructurering Dordtse wijken en ouderenhuisvesting zichtbaar

De eerste resultaten van de herstructurering van een aantal Dordtse wijken worden langzaam zichtbaar. Het aantal oudere woningen van minder goede kwaliteit neemt in Dordrecht langzaam af, onder andere als gevolg van de sloop van woningen in Oud Krispijn. Er zijn in 2003 256 woningen in Dordrecht (vooral in Oud Krispijn) gesloopt, en daarmee was Dordrecht 'op schema' voor wat betreft de sloop van oudere, minder goede woningen.

Deze gegevens komen naar voren uit de woonmonitor 2004, die een overzicht geeft van de stand van zaken op het gebied van het wonen in Dordrecht per 1 januari 2004. De bouw van nieuwe woningen bleef in 2003 achter bij de verwachtingen: er werden in dat jaar slechts 122 woningen gebouwd. De verwachting is dat de achterstand in de nieuwbouw van woningen de komende jaren wordt ingehaald, onder andere door de komst van nieuwbouwwoningen in Wielwijk en Oud Krispijn. Om de bouw van nieuwe woningen te versnellen, is er in 2003 een regionaal programmateam voor de woningbouw aan de slag gegaan met een concreet actieplan.

Wonen voor ouderen
De gemeente heeft in 2003 het 'opplussen' van circa 800 bestaande woningen financieel mogelijk gemaakt, door de woningcorporaties hiervoor subsidie te geven, zo blijkt uit de woonmonitor voor Dordrecht. 'Opplussen' houdt in: woningen geschikt maken voor bewoning door ouderen. Bijna alle woningen die in 2003 zijn gebouwd, voldoen aan de kwaliteitseisen die voor nieuwbouwwoningen in de Drechtsteden zijn vastgesteld. Dat houdt onder meer in dat deze nieuwbouwwoningen toegankelijk of gemakkelijk aanpasbaar zijn gemaakt voor ouderen en mensen met een handicap. Dordtenaren waarderen hun woning overigens gemiddeld met het rapportcijfer 7,6. Bewoners van de wijk Dubbeldam zijn het meest tevreden met hun woning. Zij waarderen hun woning volgens het onderzoek met een 8,0.

Meer invloed voor woonconsument
De komende jaren heeft een aantal zaken extra aandacht nodig, komt naar voren uit de woonmonitor. Daarbij valt te denken aan de verbetering van bestaande woningen en de woonomgeving en het stimuleren van particulier opdrachtgeverschap, waardoor woonconsumenten meer te zeggen krijgen over de aard en indeling van hun toekomstige woning. Ook de ontwikkeling van 'woonzorgzones' staat hoog op de agenda. In deze woonzorgzones wil de gemeente optimale omstandigheden creëren voor het wonen, door het realiseren van meer levensloopbestendige woningen, een goed voorzieningenniveau en integrale zorg- en dienstverlening. Uit de woonmonitor voor Dordrecht blijkt ook dat de aanpak van de funderingsproblematiek in 2003 achterbleef bij de verwachtingen. Inmiddels is het onderzoek naar de aangetaste funderingen van woningen in Dordrecht zo goed als afgerond, en begint het herstel van de funderingen op gang te komen.

De Dordtse woonmonitor is opgesteld door het Sociaal Geografisch Bureau van de gemeente Dordrecht, in opdracht van het college van Burgemeester en Wethouders. Het onderzoek is ook te vinden op de site www.sociaalgeografischbureau.nl. Binnenkort verschijnt ook de woonmonitor voor de Drechtsteden, die een overzicht geeft van de stand van zaken op het gebied van het wonen in de Drechtsteden per 1 januari 2004.