Politie Zuid-Holland-Zuid

Politie extra alert op terreurdreiging

Dordrecht 16-11-2004 - Na de moord op Theo van Gogh in Amsterdam is de situatie in Nederland in een ander daglicht komen te staan. In lijn met het landelijke beleid heeft de politie Zuid-Holland-Zuid maatregelen genomen om de dreiging van terreur en reacties daarop daadkrachtig aan te pakken en maatschappelijke onrust zoveel mogelijk te voorkomen. Dit behelst o.a. verhoogde aandacht voor de veiligheid van gevoelige objecten en personen alsmede een verhoogde paraatheid (alertheid) op straat passende bij de ontstane maatschappelijke onrust.

De politie Zuid-Holland-Zuid is overal in de regio extra alert, en zij zet waar nodig en mogelijk extra mensen in om escalatie te voorkomen. Er wordt direct ingegrepen in gevallen van (poging) tot brandstichting, bedreiging etc. Zo zijn het afgelopen weekend twee verdachten aangehouden die mogelijk in een moskee in Gorinchem brand wilden stichten. Dit is voorkomen dankzij de melding van een alerte getuige en snel ingrijpen van de politie. Bekladdingen, zoals afgelopen weekend in een park in Zwijndrecht, worden direct verwijderd door de gemeente, terwijl de politie onderzoek verricht om de daders op te sporen. In de regio wordt contact onderhouden met diverse instellingen zoals moskeeën, moslimgemeenschappen, kerken en scholen. Het toezicht in wijken en buurten is geïntensiveerd door de gebiedsagenten en door de surveillancedienst.

De politie heeft een belangrijke rol bij het handhaven van een veilige situatie in Nederland, samen met andere partners. Dat was zo en dat blijft zo. De politie Zuid-Holland-Zuid is extra alert op mogelijke gevolgen en heeft de veiligheidsprocedures en maatregelen inmiddels aangescherpt. Want de politie merkt dat er vaker gevoelens van onrechtvaardigheid en onveiligheid worden uitgesproken. Maar er is niemand bij gebaat dat deze gevoelens onnodig worden versterkt. De politie heeft haar beste mensen ingezet om toezicht en opsporingsonderzoek snel en vakkundig op te pakken om een veilige situatie te handhaven. Er wordt intensief samengewerkt met alle betrokken instanties en lokaal bestuur.

De politie Zuid-Holland-Zuid vraagt alle inwoners om vertrouwen te blijven houden in gezond verstand en goede onderlinge verhoudingen. Maar mochten zij verdachte situaties zien of daarvan horen, kunnen zij dat 24 uur per dag melden aan de politie via (0900-8844; bij nood
1-1-2).