Provincie Zuid-Holland

Invulling toeristische ambitie Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben het Uitvoeringsprogramma Vrije tijd 2004-2007 vastgesteld. De provincie ziet de sector vrije tijd als een belangrijke groeisector. Via stimulering van enkele omvangrijke projecten wil het college de komende jaren meer toeristen en recreanten trekken. Koppeling van toeristische, recreatieve en culturele evenementen en bezienswaardigheden is daarbij essentieel.

Voor 2005 zijn drie projecten geselecteerd. Twee daarvan zijn volledig nieuwe initiatieven. Het derde project richt zich op een versterking van bestaande projecten en initiatieven. Het gaat respectievelijk om:

het opwaarderen van de vaarverbinding Leiden-Delft en haar omgeving (inclusief verbinding naar Den Haag) voor toeristisch-recreatief gebruik. het verbeteren van de informatievoorziening over culturele, toeristische en recreatieve activiteiten en voorzieningen in Zuid-Holland. het verbinden van bezienswaardigheden en evenementen in het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht via personenvervoer over water. Het programma is een uitwerking van het collegewerkprogramma 2003-2007. De provincie geeft daarin aan dat zij streeft naar een grotere deelname van (cultuur)toeristen en/of recreanten aan diverse evenementen en bezienswaardigheden. De vrijetijdsprojecten uit het programma dragen volgens het college ook bij aan de leefbaarheid van steden en gebieden, een grotere bekendheid van Zuid-Holland en een groter draagvlak voor de instandhouding van cultuurhistorische waarden. De hogere bestedingen die daaruit voortkomen, zijn goed voor de werkgelegenheid in de vrijetijdssector van Zuid-Holland.

Verantwoordelijk gedeputeerde Erik (F.D.) van Heijningen: "Om kansen beter te benutten laten we de sectoren toerisme, recreatie en cultuur meer samen werken aan planvorming en uitvoering. Dat leidt tot efficiënt gebruik van middelen en meer synergie. Je ziet het terug in de drie geselecteerde projecten. Wij initiëren ze en ik daag de regio's uit om het stokje straks over te nemen. Gezamenlijk werken we dan toe naar een toename van de toeristische bestedingen in Zuid-Holland van 10%."

Voor de uitvoering van het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Vrijetijd heeft Provinciale Staten voor de periode 2005-2007 een aanvullend budget van 450.000,- euro beschikbaar gesteld. In 2001 bedroegen de toeristische en recreatieve bestedingen in Zuid-Holland 1.453,5 miljoen euro. Ongeveer 30.000 mensen werken in de vrijetijdssector.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22