Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten uit de commissie Samenlevingszaken

Inspraak mogelijk op nota sportstimulering

BARENDRECHT (16 november 2004) - Gisteravond heeft de commissie Samenlevingszaken de nota sportstimulering 'Barendrecht beweegt' vrij gegeven voor inspraak. Met de uitvoering van de notitie wil de gemeente Barendrecht er voor zorgen dat een zo groot mogelijk deel van de bevolking van Barendrecht, ongeacht sociale status, inkomen, culturele achtergrond, lichamelijke of geestelijke beperkingen, leeftijd en sekse, naar eigen inzicht, mogelijkheden en wensen kan deelnemen aan sportactiviteiten. Vanaf 22 november ligt de nota negen weken ter inzage in het gemeentelijk Servicecentrum. De nota is ook te vinden op www.barendrecht.nl. Tot 24 januari kan schriftelijk gereageerd worden op notitie 'Barendrecht beweegt'. Zodra de inspraakprocedure is beëindigd, worden de reacties zoveel mogelijk verwerkt en daarna komt de notitie 'Barendrecht beweegt' nog ter definitieve besluitvorming in de gemeenteraad.

Sport- en recreatieactiviteiten leveren een bijdrage aan de versterking van de kwaliteit van het bestaan en de leefbaarheid van Barendrecht. In de nota 'Barendrecht beweegt' zijn zogenaamde producten opgenomen voor 8 t/m 12 jarigen, 13 t/m 16 jarigen en voor mensen van 55 jaar en ouder. Voor deze opzet is gekozen omdat kinderen vanaf 8 jaar in staat zijn zelf een bewuste keuze te maken voor een bepaalde sport. Om mensen blijvend te laten sporten is het bovendien van belang dat er een goede basis wordt gelegd op jonge leeftijd. De grootste daling in bewegingsgedrag vindt volgens Amsterdams Groeionderzoek plaats in de tienerperiode tussen 13 en 17 jaar. Ook landelijk onderzoek toont aan dat jongeren vanaf een jaar of 15 veel minder vaak bewegen. Om te voorkomen dat jongeren op sportief gebied afhaken is het belangrijk om hen te stimuleren tot sport. Daarnaast is er aandacht voor mensen van 55 jaar en ouder. Het aantal ouderen groeit in Barendrecht, maar het aanbod van sport- en bewegingsactiviteiten groeit niet evenredig mee. Daarnaast zijn er groepen ouderen voor wie sporten niet iets vanzelfsprekends is en die een duwtje in de rug nodig hebben. Ook kan het zijn dat zij door hun maatschappelijke positie belemmeringen ondervinden om te bewegen in sociaal verband.

Vrijwel alle activiteiten uit de nota 'Barendrecht beweegt' worden in samenwerking met anderen ontwikkeld. Deze samenwerkingspartners zijn bijvoorbeeld de scholen, adviesorganen, instellingen, verenigingen en het bedrijfsleven. Deze partners krijgen de nota toegestuurd en worden uitgenodigd hierop te reageren. In de nota is geen dekking aangegeven voor het voorstel tot het aanstellen van een vakleerkracht voor het bewegingsonderwijs. De fractie van de SGP/ChristenUnie pleitte er daarom voor om deze wens uit de nota te schrappen. De overige fracties vonden dit niet nodig. Wethouder Ett Schoehuizen (sport- en recreatie) zegde de commissie toe de nota bij verzending te voorzien van een begeleidend schrijven. Hierin komt te staan dat er op dit moment nog geen dekkingszekerheden zijn voor de kosten die in de nota vermeld staan.

Noot voor de pers,