Menzis


Bericht: Patiënten, consumenten en Menzis starten actieve dialoog

De Menzis zorgverzekeraars, Amicon en Geové, gaan intensiever samenwerken met de Regionale Patiënten en Consumentenplatforms (RPCP's) in Groningen, Twente en Gelderland. Met alle ontwikkelingen die voor de deur staan het komende jaar, wordt het voor de zorgverzekeraar nóg belangrijker om te weten wat er leeft en speelt bij haar verzekerden. Een actieve dialoog met de zorgverzekeraar geeft patiënten en consumenten de mogelijkheid hun behoeften en wensen kenbaar te maken. Menzis kan haar zorginkoop hierdoor nóg beter afstemmen op de wensen en behoeften van haar verzekerden. Partijen ondertekenen hiervoor vandaag een convenant.

Elk jaar stellen partijen gezamenlijke werkplannen op aan de hand van actuele thema's. De RPCP's en Menzis starten een actieve dialoog onder andere door het uitbouwen van de rondetafelgesprekken van Amcion bij klanten van alle Menzis-labels. Enkele thema's die hierbij aan de orde komen zijn: Sluit de zorg goed aan bij wat er nodig is? Zijn er voldoende keuzemogelijkheden? Hoe wordt de keten van zorg ervaren? Wordt voldaan aan de verwachting van patiënten en consumenten? Wat is er nodig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren? Hoe ervaren mensen op het platteland de zorgvoorzieningen? Hebben mensen met een specifieke ziekte of handicap specifieke wensen en ervaringen? Partijen hopen op een continue verbetering van de zorginkoop, zowel ten aanzien van de kwaliteit, de bejegening als ook de doelmatigheid en de vernieuwing.

Zelf regie nemen
Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, wil dat Menzis de beste zorginkoper wordt van Nederland: "Dat kunnen we alleen als we heel goed weten wat de wensen en behoeften van onze klanten zijn. Bovendien willen we het contact met onze klanten sterk verbeteren. Bijvoorbeeld door hen in een vroeg stadium te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen, maar ook door het geven van betere en gerichter informatie over alles wat met zorg te maken heeft. We hopen hiermee een bewustwording op gang brengen, maar ook op het vertrouwen dat Menzis de bevindingen van consumenten en patiënten serieus meewegen op weg naar de basisverzekering."

Cliëntinspraak
Gert van den Bremen, voorzitter van het SPC-Groningen en woordvoerder namens de RPCP's, komt op voor een keten van zorg die kwalitatief goed op de wensen en behoeften van patiënten en consumenten is afgestemd: "Je mag van een zorgverzekeraar verwachten dat ze voor patiënten en consumenten passende zorg inkoopt en bovendien via klantvriendelijke, heldere informatie duidelijk maakt wat je van haar kunt verwachten. Goed luisteren naar patiënten en consumenten is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Menzis neemt dit serieus door met ons een structurele en actieve dialoog aan te gaan."

Regionale Patiënten/Consumenten Platforms
In Nederland zijn 28 RPCP's actief. Zij werken, ieder in hun eigen regio, aan een samenhangend stelsel van optimale voorzieningen voor zorg, zorggerelateerd wonen en welzijn. RPCP's zijn binnen de regio's centraal aanspreekpunt voor de belangen van patiënten/consumenten. Daarnaast geven ze informatie over het regionale zorgaanbod. Door hun werkzaamheden wordt bewerkstelligd dat mensen, ondanks ziekte, ouderdom of handicap, goede keuzes kunnen maken. Via hun IKG's (Informatie- en Klachtenbureaus Gezondheidszorg) bieden zij informatie en ondersteuning bij klachten en signaleren zij knelpunten die ze met zorgaanbieders, -verzekeraars en overheden bespreken. De RPCP's hebben inmiddels de daarvoor specifieke kennis en ervaring opgebouwd om via onderzoek wensen en ervaringen van zorggebruikers in kaart te brengen. Zij werken daarin samen met regionaal actieve
patiënten/cliënten/gehandicapten/ouderen (organisaties) en cliëntenraden.

Menzis
Menzis behoort tot de top 4 van all care verzekeraars in Nederland. Zij biedt diensten en verzekeringen aan op het gebied van zorg, gezondheidsbevordering, Arbo, verzuimreductie en reïntegratie. Onderdeel van Menzis zijn de zorgverzekeraars Amicon, AnderZorg, Geové, Nederzorg, NVS, Rijnmond en de Arbo- en reïntegratiebedrijven Ardyn en Prové. Menzis Zorg is verantwoordelijk voor de landelijke zorginkoop voor Menzis. Menzis zet zich in voor duurzame en toegankelijke zorg dicht bij de klant. Vanuit een sterke regionale verankering en door bundeling van krachten, kan zij schaalvoordelen boeken en (zorg)innovatie gericht aanpakken. Onder het Menzis concern vallen ook drie zorgkantoren: Arnhem, Groningen en Twente.

Menzis voorziet zo'n 12% van de inwoners van Nederland van een ziektekostenverzekering en heeft een omzet van 3,1 miljard Euro. De ruim 2.500 medewerkers werken vanuit zes uitvalbases (Enschede, Groningen, Rotterdam, Velp, Wageningen, Zwolle) voor bijna twee miljoen verzekerden.